Шта нам вирус свакодневно показује – сви би желели чаробни штапић, али морамо да се потрудимо

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић рекла је у емисији Око да не смемо да дозволимо да се вирус умножава и преноси и да од свих нас зависи даља епидемиолошка ситуација. Градоначелник Београда Зоран Радојичић навео је да је сада поново тренутак да подигнемо позорност на виши ниво.

Дарија Кисић Тепавчевић је навела да се вирус не преноси тако што ћете случајно проћи поред некога и додала је да је потребан одређени временски период да будете близу неке особе и да нико не носи маску.

Зато је, каже, важно да се поштују мере и види се да их велики број грађана поштује и понаша се савесно.

"Не знамо како ће се вирус понашати индивидуално у нашем огранизму. Треба сви да се понашамо као да смо потенцијални резервоари заразе и да имамо ризик од компликација", рекла је.

Истиче да нам вирус свакодневно показује да је ту. Ако се будемо понашали као претходних дана, ускоро ћемо видети резултате, рекла је.

Указала је да су све особе које су на респиратору животно угрожене.

Како је рекла, није очекивала да ће у летњем периоду бити оваква ситуација, али вирус никад није ни престао да циркулише.

Навела је да се није догодило да високе температуре униште вирус и да се то вероватно неће ни догодити. Зато, како каже, не смемо да дозволимо да се вирус умножава и преноси.

Тренутак за већу пажњу 

Градоначелник Београда Зоран Радојичић је рекао да је сада поново тренутак да се позорност дигне на виши ниво.

Додао је да су у Београду уведене мере као што су ношење маске, држање дистанце, ограничење броја људи када је реч о окупљањима и ограничење рада угоститељских објеката.

Истиче да је на првом месту здравље људи, али да је важно и да привреда не стане.

Додаје да се прави биланс између тих ствари и да је то неминовност. Међутим, истиче да је важно да се фокусирамо на тренутне мере и да је у стварима које на први поглед делују ситно – у ствари решење.

Дарија Кисић Тепавчевић је указала да је подручје највише жаришне активности вируса у Новом Пазару, Тутину, Београду, Врању...

"Први циљ је, и сви жељно ишчекујемо дан када ћемо рећи да више немамо ниједан смртни исход", рекла је Кисић Тепавачевићева и нагласила да мере морају да дају резулатате и да од сваког од нас зависи какви ће ти резултати бити.

Поштовање мера спасава живота 

"Поштовање мера је апсолутно ефикасно и спасава животе. То није 'само'. То је нешто што је изузетно ефикасно. Савремени човек би можда желео чаробни штапић, али морамо сви да се потрудимо", указала је Дарија Кисић Тепавчевић.

Каже да не смемо ни у ком случају да се намерно излажено ризику оболевања, јер постоје и десетине младих људи који имају теже форме болести.

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је мала вероватноћа да ће вирус нестати сам од себе, и да даљи развој ситуације искључиво зависи од нас.

Зоран Радојичић је закључио да нам предстоји борба и да ће епидемија трајати. Зато је, каже, важно да је успоримо.

"Ако се будемо понашали као што смо говорили, верујем да ћемо успети у том циљу", поручио је градоначелник Београда.