Ванредно у девет општина и градова у Србији

Због повећаног броја заражених коронавирусом, ванредна ситуација проглашена је у Новом Пазару, Тутину, Kрагујевцу, Врању и Ивањици, а од 3. јула и у Београду, Шапцу, Чачку и Ариљу.

Влада Србије је на предлог Kризног штаба за сузбијање заразне болести Kовид 19, усвојила нове мере за Београд које ће важити до 18. јула, а које, између осталог, предвиђају да се у главном граду ограничава рад свих угоститељских објеката и ноћних клубова, без изузетка, у времену од 23 сата до шест сати ујутру.

У свим затвореним просторима, без изузетка, обавезно је ношење заштитних маски, уз поштовање физичке дистанце од једног метара.

Међу усвојеним мерама је обавезно ношење заштитних маски у јавном градском и приградском превозу и у међуградском превозу, за непоштовање мера прописана је казна у износу од 5.000 динара.

Ванредна ситуација је проглашена и у Шапцу, а градоначелник Небојша Зеленовић је рекао да ће Штабу за ванредне ситуације предложити да се ограничи рад угоститељских објеката и ноћних клубова и то тако што ће радити од шест до 23 сата, као и обавезно ношење маски у јавном превозу и свим затвореним просторима, без изузетка, уз поштовање физичке дистанце од метар и по.

Ванредна ситуација уз увођење стржих мера проглашена је и у Чачку где су донете одлуке о забрани јавног окупљања, организовању свих славља, рада базена и купалишта, док је рад угоститељских објеката скраћен од седам до 20 часова, а ношење маски и рукавица је обавезно.

Због ширења заразе ковида 19, и власти Ариља прогласиле су ванредну ситуацију на територији те општине.

На територији општине Ивањица ванредна ситуација због коронавируса проглашена је у четвртак, 2. јула.

У Новом Пазару ванредна ситуација је уведена 25. јуна, а подразумева забрану окупљања у јавном простору, отвореном и затвореном више од пет особа, као и ограничено радно време угоститељских објеката од 07 до 19 сати.

За време рада угоститељских објеката за једним столом не могу седети више од две особе, уз поштовање обавезне дистанце од два метра између њих и између столова и уз обавезу ношења заштитне маске коју имају и особље и гости. 

У овом граду је забрањено коришћење наргила у угоститељским објектима, као и организовање породичних свечаности.

Kрагујевачки кризни штаб је 27. јуна одлучио да се у том граду уведе ванредна ситуација, која је проглашена и у Врању, 29. јуна.

Kако је тада рекао градоначелник Врања Слободан Миленковић, ситуација је "нестабилна и тешка" па се увођење ванредних мера није доводило у питање.

Ванредна ситуација у Тутину на снази је од 26. јуна.