Радојичић: Од данас ванредна ситуација у Београду

У Београду ће данас бити проглашена ванредна ситуација и донета одлука о спровођењу три мере које се односе на окупљање у затвореном и отвореном простору, раду ноћних клубова и кафића и стриктнијем ношењу маски, односно кажњавању за неношење, рекао је за РТС градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Чак 82,5 одсто заражених коронавирусом у Србији су из Београда због чега ће град донети одлуку о увођењу ванредне ситуације и спровођењу мера у договору са републичким Кризним штабом, рекао је Зоран Радојичић гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

"У договору са кризним штабом прогласићемо ванредну ситуацију у Београду, а спровешће се и три мере које се односе на ограничени број људи, 100 у затвореном и 500 на отвореном простору, ноћни клубови неће моћи да раде од 23 до 6 сати ујутру, као и кафићи који немају башту, а биће неопходно и стриктније ношење маски, и евентуално кажњавање од понедељка", рекао је Радојичић.

Градоначелник Београда каже да не постоји разлика у његовом ставу као лекара и градоначелника и да се слуша мишљење стручњака и спроводе мере које предлажу.

"У овом тренутку на основу епидемиолошке слике нема потребе за затварањем Београда, али ако буду предложене неке друге мере које су у интересу Београђана, ми ћемо их спроводити", каже Радојичић. 

У четвртак је тестирано преко 9.000 људи, 359 је било позитивних, а 82,5 одсто су људи из Београда. Расте број заражених међу младима, а развијају се и теже форме болести, објаснио је Радојичић.

Када је реч о ситуацији у јавном превозу и ГСП-у градоначелник Београда каже да сваки дан људи из секретаријата за саобраћаја прате ситуацију а разговара се и са грађанима.

"Процена је да 90 одсто људи носи маску у градском превозу а циљ је да то буде 100 одсто", рекао је Радојичић

Нема потребе да се затварају вртићи

Градоначелник каже да има разумевање за грађане али каже да сви морамо да будемо упорни у спровођењу мера заштите све док се не пронађе вакцина јер, како каже, епидемија са скоковима и падовима може да потраје и две године.

"Та упорност се огледа у ситницама а то је ношење маски, држање дистанце и прање руку", нагласио је Радојичић.

У овом тренутку вртићи раде уз све мере предострожности и нема разлога да се затворају, сматра градоначелник уз напомену да они нису изоловано острво и да и запослени и родитељи о даље буду пажљиви.

Када је реч о кажњавању, Радојичић каже да је ванредна ситуација свуда у свету и да ни један систем нема довољно људи да све контролише.

"Акценат је и даље да се диже свест код људи да схвате колико је то битно за њих. Београђани су у првој фази епидемије били изузетно одговорни. Нормално је да се људи опусте после неколико месеци затворености, да забораве маску када негде крену али морамо и даље да будемо одговорни. За оне које намерно непоштују мере ту ке казнена политика коју ћемо да спроводимо", каже градоначелник.

Према истраживању око 500.000 грађана Србије већ је прележало ковид.

"Потпуно верујем у те податке јер их скупљају изузетно стручни људи, између осталих и запослени на Медицинском факултету који годинама раде такве студије. Када је реч о броју од 6-7 одсто, то делује мало али када кажете 500.000 то делује озбиљно и тај број ће из дана у дан бити све већи", рекао је за РТС Зоран Радојичић.