Оштре казне за непоштовање мера, затварају се ноћни клубови, у затвореном простору максимално 100 људи

Према последњим подацима, у Србији је регистровано нових 359 случајева коронавируса, а шест особа преминуло је од последица заразе. Број заражених коронавирусом је велики, те се због тога клиничко-болнички центри Звездара и Земун потпуно враћају у ковид систем.

Студенти остају у домовима, али уз посебне мере

У разговору председника Александра Вучића са представницима студената, договорено је да они могу да остану у домовима, али уз посебне епидемиолошке мере које морају бити на снази, сазнаје РТС.

Вучић: На изборима се нико није заразио

Председник Вучић је навео да је било много боље и сигурније него да неко да оде у продавнбицу.

"Избори нису имали ни са чим везе сем са страхом људи. Избори су преведени правно перфектно. Друго, мислите да је требало мандат да траје пет година уместо четири. Шта год да смо урадили били бисмо критиковани", казао је Вучић.

Нових десет респиратора иду у Нови Пазар

Председник Вучић је рекао да ће сутра у Нови Пазар отићи још десет респиратора.

"Јел ви знате шта значи да укупно имате 23 респиратора у болници у Новом Пазару", упитао је Вучић.

Требало је раније болницу у Новом Пазару претворити у ковид болницу

Председник Вучић је истакао да је у Новом Пазару било и организационих проблема.

"Што се тиче довода кисеоника, то је војска урадила, развела гасове, у оном тренутку када сам ја однео респираторе у Нови Пазар. Ми ниједну болницу нисмо обновили за 30 година. Тек сада то радимо", истакао је Вучић.

Ако ситуација не буде боља, не искључује се могућност затварања Београда

"Ако нам у наредна три четири дана не буде ово донело резултате, онда ћемо морати да идемо са даљим мерама", напоменуо је Вучић.

На питање да ли то значи и затварање Београда председник је навео да ако ситуација не буде под контролом не би искључио такву могућност.

Ако мере не буду дале резултате идемо на даље мере

Вучић је рекао да су лекари рекли да ће мере бити довољне.

"Ако не буду довољне идемо на даље мере. Имамо велики број оболелих у Београду. Све то у централној Србији издржавамо са лакоћом. Ми данас отварамо и Градску болницу на Звездари, једино што нисмо отворили је 'Драгиша Мишовић', јер покушавамо да сачувамо те људе", казао је Вучић.

Вучић: Да сам одлучивао сам затворио бих Београд

Вучић је истакао да је могао да одлучујем сам, затворио би Београд и увео седмодневни полицијски сат.

"Намерно сам се изложио увредама и псовкама душебрижника који мисле да би боље водили земљу него ја и мисле да чезнем за тим да људи не могу да се крећу. Не, него знам да је то најбезболније да сачувамо животе људи", казао је Вучић.

У затвореном простору до 100 људи

Председник Вучић изјавио је да ће се забранити јавна окупљана у затвореном простору. Биће максимално до 100 људи, уз маске.

"На отвореном до 500 људи", казао је Вучић.

Затварају се и студентски домови у Београду

Председник Вучић је навео да они студенти који нису из Београда неће бити у главном граду за то време.

Вучић: Затварају се клубови од 23 до 6 ујутру, казне за непоштовање мера

Председник Србије Александар Вучић рекао је гостујући у емисији Упитник РТС-а да ће Влада сутра донети одређене мере.

Према његовим речима, на две недеље се затварају ноћни клубови и сплавове од 23 до 6 ујутру.

"Исто ће важити за кафиће сем за оне који имају баште. Студентске домове ћемо све у Београду да затварамо", навео је Вучић.

Наводи да ће од понедељка држава да наплаћује казне за оне који у превозу и тржним центрима не носе маске. Те казне ће, каже, бити око 5 или 6 хиљада динара.

ЕУ финансира ангажовање 100 здравствених радника за борбу против ковида

На захтев Министарства здравља Републике Србије, Европска унија ће финансирати запошљавање 100 здравствених радника на шест месеци у светлу пораста случајева оболелих од ковида 19 у Србији, саопштила је Канцеларија ЕУ у Србији.

Здравствене раднике ће чинити лекари, медицински техничари и административно особље као подршка институтима за јавно здравље, центрима примарне здравствене неге, ковид клиникама и кључним домаћим лабораторијама.

То квалификовано особље ће бити ангажовано као помоћ постојећим здравственим кадровима до краја 2020. године по потреби, наводи се у саопштењу.

Врањанци поштују мере, убудуће без забавних и спортских манифестација

У Врању где је проглашена ванредна ситуација поштују се мере забране окупљања више од пет особа и угоститељски објекти се затварају у 20 часова.

Дописник РТС-а каже да у Врању нема гужви, грађани поштују мере физичке дистанце, маске се носе у затвореним просторијама. Убудуће неће бити забавних ни спортских манифестација.

Омбудсман тражи контролу Здравственог центра Ужице

Заштитник грађана Зоран Пашалић покренуо је поступак контроле рада Здравственог центра Ужице након што је из медија сазнао за смрт пацијената из Сјенице који су прегледани, али нису и хоспитализовани у Општој болници Ужице.

Од ужичког Здравственог центра Пашалић је затражио да достави изјашњење о свим чињеницама и околностима које се односе на тај случај, као и о резултатима рада комисије која је обавила унутрашњу проверу квалитета стручног рада.

Ванредна ситуација на целој територији ивањичке општине

Због ширења заразe корнавирусом, на препоруку Штаба за ванредне ситуације са ванредне телефонске седнице, председник Општине Ивањица донео је одлуку о проглашењу ванредне ситуације за целу територију те локалне самоуправе.

Никодијевић: О новим мерама одлучују струка и председник Републике

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић каже за РТС да ће градске службе у сарадњи са републичком санитарном инспекцијом, која је једина надлежна да кажњава, преконтролисати што више грађана у превозу и на јавним површинама.

"Наш мониторинг показује да у јавном превозу 96 одсто људи носи маску, истакао је Никодијевић, што је оценио фантастичним резултатом. "Треба нам сто одсто, нећемо дозволити да четири одсто неодговорних угрожава остале", додао је Никодијевић.

"На градском штабу јутрос смо разговарали о примени тренутних мера, о увођењу нових донеће струка у договору са председником Републике", додао је Никодијевић.

Како је оценио, тренутне мере треба стриктније примењивати додавши да нове неће угрожавати економију Београда.

У КЦ Ниш раде све операционе сале, примају се пацијенти и без ковида 19

У Kлиничком центру Ниш све је под контролом, примају се и пацијенти којима је лекарска помоћ неопходна, а нису оболели од коронавируса, и раде све сале, укључујући и 15 операционих у новом делу центра, поручили су челници те здравствене институције.

Помоћник генералног директора Горан Станојевић рекао је новинарима да KЦ Ниш прима и све пацијенте који захтевају интервенције везане за малигна обољења, а и сва остала, којима би одлагање даљих процедура лечења направило компликације.

"Само смо процедуре доброћудних обољења померили, све сале раде и као и свих 15 нових операционих сала новог KЦ Ниш", навео је Станојевић.

Крагујевац: Радник Геронтолошког центра позитиван, лакша клиничка слика

У Геронтолошком центру у Kрагујевцу један радник је позитиван на ковид 19.

Здравствено стање оболелог је добро, реч је о лакшој клиничкој слици.

Kод здравствених радника нема потврђеног присуства вируса.

Сви корисници су без симптома и без потврђеног присуства ковида 19.

Јуче је тестирано 20 запослених, који су били у контакту са ковид позитивним радником, до краја недеље очекују се резултате. Ни један тестиран нема симптоме вируса.

У кућној изолацији су двоје запослених, по основу контакта са потврђеним случајевима, ван установе.

Установа примењује све мере заштите и поштује инструкције надлежног министарства. Заштитну опрему и средства и у континуитету се примењује у складу са правилима.

Улазак у Установу је дозвољен само запосленима и по посебној дозволи и уз примену свих мера добављачима и сервисерима.

Како кажу запослени, ради се у пуном капацитету и уз велике напоре и поштовање свих мера заштите.

Влада: У Србији три пута више тестова него у четири земље региона заједно

Влада Србије саопштила је да је у Србији је у претходних седам дана урађено готово три пута више тестова него у Хрватској, Црној Гори, Словенији и Албанији заједно.

"У Републици Србији укупно је тестирано 50.797 грађана. Црна Гора урадила је 2.493 теста, Албанија 2.779, Словенија 6.342, док је Хрватска тестирала 7.363 особе", наводи се у саопштењу.

У домовима и установама социјалне заштите 64 заражена

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, закључно са 2. јулом, коронавирус потврђен је код 33 корисника и 31 запосленог, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Kако се наводи, до сада је од ковида 19 излечено 615 корисника установа социјалне заштите износи и 214 запослених.

Такође, Министарство је донело решење о забрани рада Дома за смештај одраслих и старијих "Нада" у Београду.

Kорисници у установама социјалне заштите за које постоји процена да могу бити потенцијални преносиоци вируса смештени су у изолацију, док запослени код којих постоји оваква опасност не долазе на посао и налазе се у кућној изолацији, истиче се у саопштењу.

Троје преминулих у Новом Пазару

У последња 24 сата у Општој болници у Новом Пазару од коронавируса су преминуле три особе, а 75 је хоспитализовано, рекао је на конференцији за медије координатор ковид болнице Мирсад Ђерлек.

Навео је да су две преминуле особе из Новог Пазара и једна из Тутина, а да се тренутно у тој болници налази 177 пацијената.

Нових 359 заражених, највише из Београда

Према најновијим информацијама, у последња 24 сата још 359 особа заражено је коронавирусом у Србији. Преминуло је још шест особа. На респираторима се налази 81 особа. Највише заражених је из Београда.

Од почетка епидемије, ковид 19 је однео 287 животa у Србији. Број активних случајева је 1.996.

Укупан број регистрованих случајева у Србији од почетка епидемије је 15.195.

Директор Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић рекао је да може да оцени да је клинички ситуација веома озбиљна.

Како је рекао, велики број болесника има озбиљне клиничке слике и све је више пацијената који захтевају различите облике вентилације.

Напомиње да то изискује огромно ангажовање кадра, ресурса и осталог.

"Једино што је добро је што засад имамо значајно мању смртност него на почетку", навео је Стевановић.