Отворен и Евзони – краћим путем до грчког приморја

Примена препорука за отварање граница ЕУ искључиво је у надлежности земаља чланица. Грађани Србије који намеравају на пут морају да се упознају са условима које су прописале земље чланице кроз које пролазе и које су им крајње одредиште.

Највећи гранични прелаз Грчке према Северној Македонији, Евзони је отворен, сазнаје РТС.

Грађани Србије који желе на море од данас могу краћим путем, преко Северне Македоније, стићи до приморја. 

Пре поласка на пут ка летовалиштима у Грчкој,  неопходно је попунити одговарајући онлајн формулар.

За разлику од јутрос када је била слаба фреквенција саобраћаја у оба правца, сада је интензитет саобраћаја већи. Из правца Северне Македоније више је возила која чекају да уђу у Србију, а мање са супротне стране. Има и аутобуса који се враћају преко Северне Македоније из Грчке, а ушли су пре десетак дана из Бугарске. 

За претходна четири сата прошло је 3.000 путника. 

Боривоје Станојковић из граничне полиције каже да је током ноћи на Прешеву прошло око седам и по хиљада путника, а на улазу и излазу из земље чекања нема.

Наводи да су досад границу прешли углавном аутобуси на редовним линијама.

Северна Македонија је од 26. јуна безусловно је отворила своју границе.

На граничном прелазу са Хрватском, Батровцима нема ни гужви ни задржавања – неколико аутомобила на уласку, на изласку тек понеки.

Ретки су од јутрос држављани Србије који су кренули у Хрватску. 

Због панедмије коронавируса коју прате бројне забране, промет је десет пута мањи него прошле године.

Разлог томе могу бити бројне контадикторности и различите информације.

У Хрватску се не може без ваучера

Иако је званично отворена граница ЕУ, на прелазу са хрватске стране, Бајакову, ситуација је иста као и пре десетак дана – српски држављани могу ући у Хрватску без обавезе карантина али само они са валидним доказом.

У Хрватску се може ући са ваучером за туристичко путовање или пословни састанак, као и са било какавим другим документом који доказује разлог доласка. 

За држављане Србије који имају радну или боравишну визу у земљама ЕУ транзит кроз Хрватску је дозвољен. Дозвољен је и транзит за теретни саобраћај. 

Хрватски медији су већ најавили да ће држављанима Србије и БиХ бити дозвољен улаз у земљу уз попуњавање формулара са наведеним местом и контакт телефоном боравка.

Да би се смањиле гужве, препоручена је најава доласка путем апликације за мобилне телефоне, али, како кажу на прелазу Бајаково, та опција тренутно није могућа.

Дописник из РТС-а Љубљане јавља да ни Словенија није променила прописе – дозвољен је само тразит кроз ту земљу. Чак и словеначки држављани који су боравили у Србији по повратку морају у карантин.

Да ли ће се нешто мењати у току овог или наредних дана, на прелазу Батровци још не знају.

Листа земаља чијим грађанима ће бити дозвољен улаз у ЕУ, мењаће се сваких 15 дана и кориговати у складу са епидемиолошком ситуацијом.

Грађани Србије треба добро да се распитају у амбасадама земаља – не само онима које су им крајње одредиште него и у онима кроз које пролазе.