Премијерка и министри у Новом Пазару позивају на јединство у борби против епидемије

Здравствена ситуација је под контролом у Новом Пазару и има довољно медицинске опреме поручују из тог града и премијерка и министар здравља. Тврде да су подаци о броју умрлих који се шире друштвеним мрежама су дезинформација. Током обраћања премијерке и министара, део окупљених грађана и медицинских радника изразио је негодовање звиждањем и окретањем леђа. Надлежни позивају на уједињење јер како кажу, битна је помоћ том граду, а не политизација тешке ситуације.

Министар здравља Златибор Лоначр тврди да је, са новим количинама опреме допремљеним данас, новопазарска Општа болница је најопремељенија у Србији.

"Ми смо се договорили о следећим стварима - прошириће се капацитети болнице у Новом Пазару. Што значи – ако буде потребно претворићемо целу болницу у ковид болницу. Следеће, желим да искористим прилику да све лекаре и медицинске сестре позовем да дођу данас у 16 часова у управу болнице у Новом Пазару. Могу да се пријаве и да добију посао", каже Лончар.

Премијерка Ана Брнабић поручује да је приоритет подршка здравственом систему, здравственим радницима и оболелима.

Брнабићева додаје да је ситуација у Србији и свету довољно комплексна, а погоршавају је, каже, лажне вести.

"Ово је нешто што ће, сада је очигледно, остати са нама. Не мислим са нама у Србији већ у целом свету, наредних годину, годину и по дана, док се и ако се пронађе вакцина. Тако да је важно да научимо ту лекцију и да оставимо политику по страни", нагласила је Брнабићева.

Негодовање окупљених и одговор премијерке

И министар Расим Љајић оцењује да се у Новом Пазару боре са реалном опасношћу, али и са, како каже, невиђеним степеном политизације.

"Треба сада да се сконцентришемо и ујединимо у борби против овог опасног вируса. Биће времена и за тражење кривице и за тражење одговорности. Биће времена и да видимо да ли је било пропуста и недостатака. Нико не бежи од тога да је било и грешака", поручује Љајић.

Током обраћања, група од 50 грађана звиждуцима и повицима је изразила незадовољство посетом премијерке и министра здравља, уз тврдње да се истинити подаци прикривају.

На скупу се појавила и група медицинског особља и лекара који су такође изразили незадовољство окретањем леђа.

Премијерка прокоментарисала да су окупљени људи политички активисти три политичке партије које су на власти у Новом Пазару, поручивши како они треба да се баве политиком, а не да користе тешку епидемиолошку ситуацију за политичке обрачуне.

Министар Лончар и премијерка су рекли да је епидемиолошка ситуација у Новом Пазару плодно тло за политизацију и ширење лажних вести о, наводно, бројним преминулима од ковида-19.

Брнабићева је истакла да су најновији респиратори, који су достављени као помоћ у Нови Пазар, стављени у функцију, да раде и да лече људе, те да је неистина да се не користе и поставила је питање ко је ширио панику.