Директор Инфективне клинике прогнозира кад се може очекивати пад броја оболелих

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић рекао је за РТС да се налазимо у другом шиљку првог таласа епидемије коронавируса. Каже да је пораст броја оболелих очекиван и у наредним данима.

Горан Стевановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је понедељком увек нешто већи број оболелих због техничких ствари, објашњавајући да је то последица рада система.

Међутим, како је рекао Стевановић, подаци говоре о високој активности вируса на терену, у великим градовима и пре свега у Београду.

Појаснио је да до раста броја заражених увек доводи повећана комуникација људи и престанак држања дистанце.

"Видели сте претходних дана да се смањује коришћење заштитних средстава", рекао је Стевановић и додао да се поново организују догађаји и окупљања у затвореним просторима без поштовања препоручених мера безбедности.

Као још један разлог за веће бројеве, Стевановић је навео и повећања контаката између земаља и унутар земаља. Истакао је да када год се мало опустимо, дамо вирусу шансу да ради на нашу штету.

Говорећи о подацима о оболелима и преминулима, Стевановић је рекао да су тачни подаци објављени на сајту www.covid19.rs који се ажурирају једном дневно. Наводи да увек постоји могућност минималних осцилација због времена уноса, али да су ти подаци у суштини тачни и да говоре шта се дешава у земљи.

Такође, подсећа да Србија има обавезу да информише домаћу јавности и Светску здравствену организацију и да дели податке.

Сличан број прегледаних претходних дана 

Горан Стевановић је позвао грађане који имају симптоме да се јављају у ковид амбуланте при домовима здравља и тријажне центре јер је то врло битно да би се смањило оптерећење и убрзала дијагностика.

Наводи да је укупан број прегледа у Београду у претходних неколико дана сличан, између 300 и 350.

Али, каже Стевановић, структура оболелих се променила ка млађој узрасној групи. Рекао је да и они могу имати озбиљне клиничке симптоме.

Од сутра ће и КБЦ "Др Драгиша Мишовић" опет ући у ковид систем пуним капацитетом, а КБЦ Звездара и Земун појачавају капацитете.

"Циљ је да се обезбеде капацитети за прихват свих оболелих и да се сачува систем за лечење других болесника", навео је Стевановић и још једном нагласио да је ношење маски важно да бисмо заштитили себе и друге.

На питање да прогнозира када ће доћи до пада броја оболелих, Стевановић је рекао да све зависи од тога у којој мери се будемо придржавали препоручених мера дистанце.

Како је рекао, ако се буду поштовале мере и препоруке, за десетак дана до две недеље може се очекивати мање заражених.