У Ужицу није проглашена ванредна ситуација због короне, донет сет мера

Градски штаб за ванредне ситуације Ужица је на данашњој седници донео предлог мера у циљу спречавања интензивног ширења коронавируса на територији града. Ограничен је рад угоститељских објеката, а ношење маски је обавезно у затвореном простору, на пијаци и у такси превозу.

У Ужицу се последњих дана драстично повећао број заражених коронавирусом, због чега је тај град постао ново жариште. Од почетка епидемије до 22. јуна у том је граду регистрован 71 случај коронавируса, да би за само неколико дана та цифра порасла на 162 инфицирана.

Очекивало се да ће на данашњој седници кризног штаба бити донета одлука о проглашењу ванредне ситуације, што се ипак није десило. Градски штаб донео је низ мера ради спречавања ширења вируса.

Мерама је предвиђено обавезно ношење заштитних маски у затвореном простору (у трговинским и другим објектима, јавним и другим установама) и на градској пијаци.

"У складу са националним препорукама у угоститељским и сличним објектима не могу се организовати музичке, забавне и друге манифестације, прославе и породична окупљања", саопштио је Градски штаб.

На препоруку Градског штаба Градско веће је донело одлуку да радно време угоститељских објеката, у време повећане опасности од ширења коронавируса буде до 22 часа.

Предвиђено је ограничавање броја особа у трговинским и објектима у којима се пружају услуге на број који треба да обезбеди социјалну дистанцу од најмање два метра.

"У свим објектима, установама и на јавним местима обавезно је поштовање мера из Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид-19, препорука Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" и других државних органа у вези са поступањем у току епидемије коронавируса", саопштио је Градски штаб.

Ношење заштитних маски биће обавезно и у такси превозу.

Вршиоци јавних услуга, органи локалне самоуправе, јавна предузећа и установе на територији града Ужица морају предузимати мере за безбедно пружање услуга грађанима и заштиту запослених.

У граду Ужицу ће поново почети појачано прање и дезинфекција јавних простора.

"Градски штаб ће свакодневно пратити епидемиолошку ситуацију и сходно томе предлагати нове мере. Градски штаб апелује на грађане да се строго придржавају прописаних мера и поштују право свакога на здравље и безбедност у условима опасности од Ковида 19", наведено је у саопштењу Градског штаба објављеном на сајту града.