Коронавирусом заражене још 242 особе, четворо преминуло

Према последњим информацијама, у Србији су коронавирусом заражене још 242 особе. Од последица ковида 19 умрло је још четворо људи. Због већег броја заражених, Кризни штаб је одлучио да од уторка у Београду буде обавезно ношење маски у свим затвореним просторима. Ванредна ситуација проглашена је и у Врању.

Директор Инфективне клинике прогнозира кад се може очекивати пад броја оболелих

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић рекао је за РТС да се налазимо у другом шиљку првог таласа епидемије коронавируса. 

Каже да је пораст броја оболелих очекиван и у наредним данима.

Коронавирус потврђен код још 17 особа у Врању, један преминули

У Врању, где је данас уведена ванредна ситуација због повећаног броја заражених, коронавирус је потврђен код 17 особа од укупно 50 тестираних, а преминуло је једно лице старости 44 године, најновији су подаци Завода за јавно здравље Врања.

Узорци 50 тестираних узети су у петак и суботу, а чека се резултат тестирања за још 13 особа, рекао је за Танјуг епидемиолог Завода за јавно здравље Врања Слађан Станковић.

Навео је да је од почетка епидемије у Пчињском округу вирус потврђен код 692 особе, од чега у Врању код 561 особе, у Сурдулици 62, Владичином Хану 32, Бујановцу 26, Прешеву осам, Трговишту пет и Босилеграду две особе.

Од почетка епидемије у Врању је преминуло девет особа, у Сурдулици четири, Владичином Хану и Бујановцу по две особе, док је у Трговишту преминула једна особа.

Нагли пораст броја оболелих и на северу КиМ

Након три недеље без новооболелих, ових дана поново су регистроване особе позитивне на коронавирус. У српским срединама има 15 нових случајева заразе.

Дванаест случајева је регистровано на северу Косова, а троје су из општина јужно од Ибра.

Шест пацијената је у болници у Митровици, а остали се налазе у кућној изолацији.

Данас је тестирано 30 нових особа које су имале симптоме коронавируса и њихови резултати се очекују наредних дана.

Кризни штабови српских општина на северу Косова одлучили су да због наглог пораста броја оболелих откажу сва окупљања већег броја људи и ограниче рад угоститељских објеката до 23 часа.

Вирус је у наглом ширењу и у другим деловима Косова, у албанским срединама. Дневно се региструје стотинак нових пацијената, због чега је косовски премијер најавио враћање мере карантина у срединама у којима је повећан број заражених.

Биће ослобођене све особе које могу да раде од куће, неношење маске биће кривично дело, биће забрањена окупљања грађана ако их је више 100.

Дневно се тестира 200 до 250 људи, а позитивних буде стотинак, што лаички води на закључак да је половина житеља Косова заражена.

Извештај Андрије Игића

Стевановић: Надам се да ће школска година почети нормално

Директор Инфективне клинике каже да је сада сувише далеко почетак нове школске године да би могао да дâ прогнозу да ли ће се сести у клупе.

"И мене лично занима јер и ја имам два ђака. Надам се да ће школска година кренути нормално, то зависи од тога како ћемо спроводити мере, то можемо ако радимо сви заједно", рекао је Стевановић.

Јовановић: Не размишља се о увођењу ванредног стања и полицијског часа

Верица Јовановић каже да Кризни штаб није размишљао о поновном увођењу ванредног стања и полицијског часа.

"Ковид ће бити с нама, мере ће бити уведене тамо где то захтева епидемиолошка ситуација, пратимо је. У овом тренутку пратимо жаришта. Сачуваћемо старије и особе са хроничним обољењима, они су популација у ризику. Мере треба да буду у примени јер ће штитити од трансмисије вируса", рекла је Јовановићева.

Стевановић додаје да понављање потпуног затварања може да направи проблем јер након затварања људи пожеле да изађу напоље и интензивније се друже.

"То практично значи да треба применити мере контроле међусобне комуникације. Ићи на регионални приступ, на то смо се и определили, да буду мере релаксиране, а да у регионима где је трансмисија интензивна, мере буду чвршће. У наредном периоду ћемо имати различит степен мера за различите регионе и у зависност од кретања броја оболелих и позитивних и кретања вируса, осцилацију мера и у тим регионима", додаје Стевановић.

Брнабићева и Лончар сутра стижу у Нови Пазар

Премијерка Ана Брнабић потврдила је да ће сутра ујутру, заједно са министром здравља Златибором Лончаром, отпутовати у Нови Пазар како би се и лично уверила у ситуацију у том граду.

Брнабићева је агенцији Танјуг рекла да Влада Србије подршку Општој болници у Новом Пазару пружа интензивно од средине прошле недеље, али да жели да види да ли је било шта додатно потребно што може да се уради за Нови Пазар.

"У последњих 48 сати имамо огромну количину лажних вести и дезинформација у вези са ситуацијом везаном за Нови Пазар, и желимо да одемо тамо и покажемо шта је права истина, шта смо све урадили и шта све радимо за Нови Пазар. Не постоји бољи начин од тога", рекла је председница Владе.

Болница у Новом Пазару (фото: Танјуг/Ирфан Личина)

Стевановић: Морамо да се спремимо да ће ово трајати дуго

Горан Стевановић каже да је у овом тренутку немогуће дати тачну процену колико ће ситуација са коронавирусом да траје.

"Морамо да се спремимо на то да ће ово трајати дуго, највероватније на основу свега што смо видели, вирус неће природно ишчезнути. Два начина контроле су – да постоји ефикасан лек, а друго је ефикасна вакцина. То није у назнаци за скорију будућност", истакао је директор Инфективне клинике.

Према његовим речима, морамо да се спремимо да ћемо имати перманентно присутан вирус, да ће ковид бити са нама.

"Морамо да научимо да здравствени радници морају да се прилагоде да ће радити с њим", рекао је Стевановић.

Јовановић: Имамо довољно тестова и опреме

В. д. директора "Батута" рекла је за РТС да Србија има довољно пи-си-ар тестова за коронавирус, али и заштитне опреме у здравственим установама.

"Важно је када се обави тестирање, особе са клиничким знацима и симптомима треба да се тестирају. Не треба себе доводити у ризик, помешаћете се са онима који имају симптоме. Пи-си-ар тестова има довољно, набављени на време, издавање резултата је 48 сати. Некада је велики број тестираних особа утицао да се чека више", рекла је Јовановићева.

Онај ко је позитиван, а нема нема јаку клиничку слику, налази се у изолацији код куће 14 дана, навела је Јовановићева.

У КЦ Крагујевац 52 особе оболеле од ковида

У Шумадији, Крагујевац предњачи по броју оболелих, иако је био један од градова са најмање заражених, каже дописник РТС-а у укључењу у емисију Око. У том граду је већ неколико дана на снази ванредна ситуација.

Последњи подаци говоре да у Клиничком центру у Крагујецу има 52 особе оболеле од ковида, а осам је на респиратору. Такође, особље из Крагујевца је упућено у Нови Пазар.

И у Крагујевцу је највећи број заражених међу младима, што се приприсује великим окупљањима и журкама.

Епидемиолог Предраг Делић је рекао да је тешко у овом тренутку доносити прогнозе о пандемији.

"Пратимо ситуацију и да кажем, држимо под контролом. За сада је то број који не варира много у времену. Ово је други пик првог таласа. Још је експоненцијална крива у порасту, тако да о смањењу не бисмо могли да говоримо", навео је Делић.

Стевановић: У ковид амбуланте и болнице да се јављају само људи са симптомима

Горан Стевановић је поново апеловао на грађане који имају симптоме коронавируса да се јављају у ковид амбуланте, али не и они који су били у контакту са зараженима а немају симптоме.

Више од 50 одсто оболелих су сада млади, од 20 до 40 година. Нама старија популација ретко оболева, додаје Стевановић.

"На респираторима у граду Београду су углавном пацијенти изеђу 30 и 55 година старости, имамо и млађих. Не мења се вирус, остаје исти као у почетку, разлика је само ко се више инфицира", истиче директор Инфективне клинике у Београду.

Оштрије мере у Ужицу

Иако су многи очекивали, градски кризни штаб у Ужицу није данас донео одлуку о ванредној ситуацији. Још се чекају прецизнија упутства, каже дописник РТС-а у јављању за емисију Око. Али донете су нове заштитне мере.

Од сутра су обавезне маске у затвореном простору, на пијаци, у јавном превозу, угоститељским објектима. Забрањене су манифестације и ограничен је број особа у радњама, уз обавезно поштовање дистанце. Преоручено је да рад локала буде ограничен до 22 сата.

Све мере почињу да се примењују сутра од шест ујутру. Здравствени радници кажи да је тренутна ситуација у Златиборском округу несигурна. У ужичкој болници је тренутно 38 пацијената који чекају резултате тестова, и ако буду позитивни, упућују се у Београд.

Стевановић: Процедура приликом смртног исхода као код других узрочника смрти

Горан Стевановић каже да је процедура приликом смртног исхода од ковида иста као и код других смртних случајева.

Попуњава се, каже, медицинска документација, која има лист о подацима особе.

"Попуњава се формулар, тачно се каже да ли је умро од ковида 19, уписује се примарни узрок смрти, болести које су придонеле смртном исходу, придружене болести", напомиње Стевановић.

В. д. директора "Батута" рекла је за РТС, коментаришући писање БИРН-а да је број умрлих и оболелих од ковида 19 много већи, да не може да каже који су тачно подаци које је БИРН имао на располагању.

"Званични подаци Републике Србије који настају прикупљањем из здравствених установа су објављени и достављени представницима БИРН-а, како су захтевали. База ковид 19, која је била један од извора можда забуне, јесте једна архива података и у тој бази се налазе сви подаци из здравствених установа од здравствених радника који непосредно раде. Закон обавезује где год се догоди смртни исход да се доставе пријаве РЗС и Институту", рекла је Јовановићева.

Јовановић: Ситуација у Новом Пазару се прати

Новопазарски завод за јавно здравље објавио је нове информације 28. јуна, који показују да је за два дана забележено 68 новозаражених.

У општој болници су 123 пацијента, који су најтежи случајеви. Поједини пацијенти су пребачени у Београд и Крагујевац.

Градска управа донела је низ мера, које се поштују, јавља репортер РТС-а.

Потпредседник Владе Расим Љајић каже да су Новом Пазару у овом тренутку најпотребнији кадрови, додајући да верује да ће се ситуација стабилизовати наредних десетак дана.

В. д. директорка "Батута" каже да је на седници Кризног штаба разговарано и о ситуацији у жариштима, међу којима је и Нови Пазар.

"Све информације које долазе указују да је ситуација се прати, током данашње анализе показује се да је мањи број регистрованих позитивних случајева", каже Јовановићева.

Стевановић: Непоштовање препорука довело до пораста броја оболелих

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић рекао је за РТС да је непоштовање препорука које су дате од стране епидемиолога, да се користе маске где није могућа дистанца, довело до пораста броја оболелих.

Маска, каже, представља баријеру између ваздуха и дисајних путева.

"Она вас делимично штити у климатизованим просторима. Разлика у степену контаминације ваздуха у малим и великим просторима је драстична. Све што је ван маске може да прође кроз њу", напомиње Стевановић.

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић

Брнабићева се састала са угоститељима

Премијерка Ана Брнабић састала се и са представницима удржења ноћних барова и клубова у Београду. Упознала их је да од сутра неће бити дозвољен улазак ни у један затворени објекат у Београду без заштитне маске.

Усаглашен је бескомпромисан став да здравље грађана има апсолутни приоритет и да се све мере донете ради заштите здравља људи морају поштовати, наведено је у саопштењу Канцеларије за сарадњу с медијима Владе. 

Истакнуто је да ће Влада и угоститељи наставити да заједно раде на проналажењу решења за функционисање угоститељских објеката у будућности, како безбедност и здравље свих посетилаца објеката не би била угоржена.

Премијерка са представницима угоститеља (Фото: Канцеларије Владе за сарадњу с медијима)

Ко ће контролисати обавезу ношења маске

В. д. директора "Батута" Верица Јовановић рекла је за РТС да ће од сутра у 6.00 у Београду почети примена обавезне мере ношења маске у затвореном простору и јавном превозу.

Управе тих институција биће у обавези да организују контролу примене тих мера, а моћи ће да помогне у контроли и локална самоуправа, рекла је Јовановићева.

"Очекујемо да ће се апеловање и прописивање мере примењивати. Инспекције ће притећи у помоћ. Особе које не буду користиле маску требало би да избегавају коришћење, сазнаћемо какве ће бити казне", рекла је в. д. директора "Батута".

Наредних дана очекује се доношење нових мера у зависности од епидемиолошке ситуације, каже Јовановићева. 

В. д. директора "Батута" Верица Јовановић

У установама социјалне заштите и домовима за старе 54 позитивна

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, закључно са данашњим даном, присуство коронавируса потврђено је код 34 корисника и 20 запослених, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите износи 609, а број излечених особа које су запослене у установама социјалне заштите је 206.

Корисници у установама социјалне заштите за које постоји процена да могу бити потенцијални преносиоци вируса смештени су у изолацију, док запослени у установама социјалне заштите, код којих постоји оваква опасност, не долазе на посао и налазе се у кућној изолацији.

У Ужицу није проглашена ванредна ситуација због короне, донет сет мера

Иако се очекивало да ће Градски штаб у Ужицу прогласити ванредну ситуацију због ширења коронавируса, то се није догодило.

Градски штаб донео је низ мера ради спречавања ширења вируса, међу којима је и обавезно ношење маски у затвореном простору, на пијаци и у такси превозу и ограничен рад угоститељских објеката.

Од сутра улазак у тржни центар само са маском

Председница Владе Ана Брнабић састала се са представницима тржних центара и шопинг молова у Београду, а тема разговора била је сузбијање ширења коронавируса.

Председница Владе упознала је представнике тржних центара да од сутра неће бити дозвољен улазак ни у један тржни центар у Београду без заштитне маске. Без обзира на природу посете тржном центру, дужину боравка у њему, сви посетиоци дужни су да све време боравка у њима носе заштитне маске.

Влада Републике Србије, као и привредници, сагласни су да је здравље грађана на првом месту и да ће уложити све напоре како би, уз поштовање свих мера, привреда могла и даље да функционише.

На порођај у породилиште где је вођена трудноћа

По налогу Министарства здравља, све клинике за гинекологију и акушерство у Србији су у обавези да формирају одељења за изолацију, где могу да се обављају дијагностички прегледи и порођаји трудница са сумњом на ковид 19.

Директор КЦ Србије Милика Ашанин рекао је Танјугу да је ГАК Вишеградска формирала одељење за изолацију које добро функционише.

"Све труднице треба да наставе да воде трудноћу тамо где су је до сада водиле. Не треба да иду у другу болницу", казао је Ашанин.

Стевановић: Променила се старосна структура пацијената

Ковид 19 није болест која погађа само старије и хроничне болесника, већ и млади могу имати тешку клиничку слику, каже директор Инфективне клинике Горан Стевановић.

"Један део пацијената има лакшу клиничку слику, али један број има озбиљне упале плућа. То је разлог зашто проширујемо капацитете ковид болница", рекао је Стевановић. 

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Обуставља се рад Београдске летње сцене на Ташмајдану

Позоришни програм Београдске летње сцене на Ташмајдану обуставља се због новонастале ситуације и промене епидемиолошке ситуације.

У међувремену за све купљене улазнице може да се изврши поврат новца на благајнама матичних позоришта. 

Зукорлић позитиван на коронавирус

Председник Странке правде и помирења Муамер Зукорлић рекао је Танјугу да је позитиван на коронавирус.

Лончар: У року од 48 сати одлука о окупљањима

Одлука о броју људи који ће моћи да се окупи на отвореном или у затвореном простору биће донета у наредних 48 сати, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.

Додаје да је ситуација у Новом Пазару под контролом.

У ковид систем улази и Општа болница у Панчеву.

Тестирано 7.150 особа, позитивне 242

У последња 24 часа тестирано је 7.150 људи, од чега је коронавирус потврђен код њих 242. Укупан број активних случајева је 1.433.

Борбу са ковидом 19 изгубиле су још 4 особе. Проценат смртности је 1,92 одсто.

На респираторима је 36 пацијената. 

Током дана састао се Кризни штаб који је одлучио да је од уторка у Београду обавезно ношење маски у свим затвореним просторима.

Сви посетиоци и гости тржних центара, кафића, ресторана, ноћних клубова, салона лепоте, теретана и слично у обавези су да све време боравка у тим затвореним просторима константно носе заштитне маске.

У наредних седам дана неће бити казне за непоштовање одлука Кризног штаба о обавезном ношењу маски у затвореном простору, али ће се поштовање те мере контролисати, рекао је министар здравља Златибор Лончар.

У Врању је градски штаб донео одлуку да уведе ванредну ситуацију на територији тог града.

Директор Студентске поликлинике Марија Обрадовић рекла је за РТС да је тренутно преко 210 студената позитивно, а да се чека резултат за још 50 студената.