Тиодоровић каже да је утакмица између Партизана и Војводине ризик, хоће ли опет бити полицијског часа

У Србији је јуче забележен раст броја заражених за 102, тако да укупан број инфицираних од избијања епидемије износи 13.092. Још један пацијент изгубио је битку са ковидом 19. Због погоршања епидемиолошке ситуације, Кризни штаб је одлучио да Клиничко-болнички центар Бежанијска коса уђе у ковид систем, а маске ће бити обавезне у градском и међуградском превозу.

Eпидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да данашња утакмица у Купу Србије између Партизана и Војводине може бити један од ризика.

"Данашња утакмица представља ризик, али морам да истакнем да и мањи скупови попут прославе рођендана и свадби у затвореном простору представљају ризик", истиче Тиодоровић.

Наводи да Београд, Нови Пазар, Тутин и Врање представљају жаришта и да поред Бежанијске косе, ковид болница постаје и Клиника за плућне болести.

"Ситуација из Врања се одражава на југ, где имамо висок проценат заражених, где имамо много пнеумонија. Према подацима од јуче, данас и јутрос, преко 60. Најтежи болесници се збрињавају у Клиничком центру у Нишу. Тренутно се у ковид болници налази 85 пацијената, 48 позитивних, а ови други се проверавају и тестирају", наводи шеф Кризног штаба за југ Србије.

Напомиње да су у свим болницама задржане и ковид амбуланте у којима, како каже, могу да се јаве они који осете неке тегобе.

Говорећи о новим мерама Кризног штабанаводи да су то мере које су и до сада биле у примени, али да је ово сада подвлачење озбиљности ситуације јер, како каже, неопходно је да становништво буде свесно да смо у ситуацији једног таласа.

Истиче да су ове мере подсећање на сву озбиљност преношења инфекције која се и даље одржава.

Како каже, очекује да ће се грађани понашати савесније с обзиром на повећан број новооболелих. 

"Очекујем да ће грађани схватити да је ово последњи тренутак да уозбиљимо комплетну ситуацију. Нећемо имати потребе да се враћамо ригорозним мерама попут полицијског часа, али морамо да будемо много савеснији", поручује Тиодоровић.