Коронавирусом заражено још 96 људи, преминула једна особа

Према последњим подацима у Србији је регистровано 96 нових случајева коронавируса. Преминуо је један пацијент. Две трећине инфицираних је са територије Београда, а нови случајеви регистровани и на територији Лесковца, Врања и Новог Пазара", рекла је за РТС докторка Верица Јовановић, директорка "Батута".

У Србији је у последња 24 сата тестирано 6.098 особа од којих је 96 позитивно на коронавирус. Надлежни упозоравају да број оболелих зависи од нашег понашања - кључне су мере заштите. 

Директорка Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" докторка Верица Јовановић каже за РТС да је епидемилошка ситуација под контролом. 

Наводи да је 17 особа на респираторима, што, како каже, није велики број.

"Две трећине инфицираних особа је са територије Београда. То је једна од основних карактеристика епидемиолошке ситуације на територији наше земље, мада су нови случајеви регистровани и на територији Лесковца, Врања и Новог Пазара", истиче докторка Јовановић.

Каже да је ситуација у Војводини стабилна и објашњава да повећаном броју регистрованих случајева доприноси и повећан обухват тестирања.

"Без обзира на број позитивних случајева, имамо ситуацију која је под апсолутном епидемиолошком контролом. Желела бих да истакнем да вирус на територији наше земље не показује исте карактеристике и исти манифестацију као што је то било у марту. Имамо асимптоматске случајеве  и имамо клиничке слике које су благе", наводи докторка Јовановић.

Наглашама да треба да научимо да живимо са вирусом који је још увек у нашем окружењу и да применом превентивних мера и личних заштитних мера обезбедимо сигурност и спречимо пренос вируса.

Објшњава да потреба за тестирањем постоји само у ситуацијама када је температура између 37 и 38, ако постоји неки од симптома респираторног обољења и отежано дисање.

"Када су у питању контакти, одговорно понашање у смислу примене заштитних мера и праћење евентуалних симптома у будућности ће бити једна од мера заштите", каже докторка Верица Јовановић.