Кисић Тепавчевићева: Нови случајеви најчешће након прослава

Заменица директора "Батута" Дарија Кисић Тепавчевић рекла је за РТС да је последњих дана највећи број заражених са подручја Града Београда. До заражавања је, како каже, најчешће долазило на прославама.

У последња 24 сата у Србији су реситрована још 73 случаја коронавируса, што показује д последњих дана расте број новозаражених.

Дарија Кисић Тепавчевић је за РТС рекла да тумачење појединачних бројева није валидан показатељ.

"Тестирали смо скоро 6.000 људи што показује да радимо активан надзор када је у питању обољење. Истичемо и то какву клиничку форму инфекције имају људи, велика већина нема симптоме или има благе симптоме, све је више дана да немамо смртне случајеве а није се повећао ни број људи на респираторима", истакла је заменица директора "Батута".

Према њеним речима, чињеница је да је сада мања активност виируса као и вероватноћа преноса у ово доба године.

"Ослабила је могућност да изазове тешке форме болести, чим имамо и један резервоар инфекције, он ће се преносити. То се управо и дешава ових дана", навела је Кисић Тепавчевићева.

Сва истраживања, каже, показују да се заражавање дешавало на прославама, окупљањима у затвореним просторима.

"Најстарији су и даље најсавеснији у укупној структури обољевања, они нису често заступљени. Највше је младих", рекла је Кисић Тепавчевићева, додајући да је последњих дана највећи број заражених са подручја Града Београда.