Лончар: Нема смисла било шта појашњавати Црној Гори

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да нема смисла појашњавати број излечених ковид пацијената земљи која, каже, нема резултате, нити адекватно знање о коронавирусу.

Златибор Лончар је додао да би могао да разуме да је то питање поставила држава попут Немачке, која има озбиљне резултате у борби са ковидом 19.

"Питају неки други, али да би добили одговор морају да се квалификују знањем и резултатима, а Црна Гора за сада није. Морате да тестирате људе, да имате лабораторије, да се разумете у то", рекао је Лончар новинарима после састанка са директорима ковид болница.

Министар здравља је навео да појашњење о порасти излечених од коронавируса од Србије тражи држава која је од почетка епидемије тестирала онолико колико Србија тестира у три дана (13.186) и која, и поред тога, има већи проценат смртности од Србије (2,78 одсто).

Лончар је нагласио да је поносан на број тестираних пацијената, сачуваних људских живота и на све што је Србија урадила током епидемије корона вируса.

"Помогли смо и многим људима из Црне Горе. Да улазим у причу са неким ко се не разуме у материју, ко нема тестираних, не знам да ли има лабораторију или било шта, мислим да нема никаквог смисла", казао је Лончар.

Институт за јавно здравље Црне Горе упутиће захтев за појашњење колегама из Србије, након што је објављен податак да је у току једног дана у Србији излечено преко 4.000 оболелих од коронавируса.

Институт је, додаје се тражио појашњење, будући да се та статистика директно тиче и Црне Горе, јер од ње зависи отварање граница са Србијом.