Да ли су могуће оштрије мере у одређеним деловима земље и од чега зависи број оболелих

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић је рекао за РТС да је цела Србија под епидемиолошким надзором, од Суботице до Прешева. Истиче да је све мање пацијената који захтевају болничко лечење и да број оболелих зависи од броја тестираних.

Тиодоровић је у интервјуу за РТС навео да тамо где се појави неко жариште, а то је већ од пет случајева, има благог повећања броја оболелих од коронавируса.

Ипак, наводи да је све мање пацијената на респиратору и све мање одлазака у болницу. Како каже, на респираторе углавном одлазе старије особе.

"Али, имамо ових млађих у Врању и околини. Дакле, то су општине крајњег југа. Морамо размишљати о томе, с обзиром на то да тамо код људи средњих година имамо пнеумоније које су добро саниране у Врању. Најтежи случајеви се шаљу у Клинички центар Ниш", рекао је Тиодоровић.

Осврнуо се и на ситуацију у Северној Македонији, где је опет уведен полицијски час.

Како је рекао, с обзиром на повезаност становништва са Северном Македонијом, мора посебно да се брине о томе да у неком моменту, ако дође до поновног пораста броја оболелих, можда буду примењене одређене ригорозније мере у том делу земљу.

Према последњим информацијама, од ковида 19 у Србији је умрла још једна особа, а коронавирусом су заражене још 74 особе. У последња 24 часа тестиране су 3.124 особе.

Тиодоровић је навео да ће број оболелих увек зависити од тестирања и од тога који су разлози за тестирање.

"Ако је то трагање, епидемиолошки надзор и епидемиолошко истраживање због контаката, да бисмо смањили број извора инфекције, да бисмо вирусоноше препознали иако немају никакве клиничке симптоме, онда ћемо увек имати повећање", каже Тиодоровић.

Додаје да не очекује да се често појављују тешке клиничке слике.

"Биће појединачно, имаћемо спорадичне облике. Чак и током целог лета. Као што и за време грипа, имамо током лета понеке спорадичне случајеве грипа", навео је епидемиолог Тиодоровић.