Стабилизује се епидемиолошка ситуација у Врању

Врање је пре две недеље било жариште коронавируса, због појаве вируса у радним колективима. У том граду је за два дана 12 новооболелих. Др Слађан Станковић, епидемиолог Завода за јавно здравље у том граду каже за РТС да епидемиолошка ситуација у Врању и Пчињском округу, постаје све стабилнија. Наводи да је она и даље неизвесна, али да су мере дале резултат.

Пре две недеље су затворене фабрике у којима је регистрован коронавирус. Формирани су и тимови који су контролисали да ли се спроводе мере у оним фабрикама које раде, мере дезинфекције и заштите. 

Др Слађан Станковић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да епидемиолошка ситуација у Пчињском округу, а посебно на подручју града Врања постаје све стабилнија.

"Она је и даље неизвесна, али мере су дале резултат. У фабрикама нема више обољевања као пре две недеље. Тамо се попуњавају анкетни упитници, контролише се стање запослених, то је случај и у свим јавним установама, у школама. Мери се температура и епидемиолошка ситуација се ставља под здравствени надзор", истакао је Станковић.

Према његовим речима има невезаних случајева обољевања, али за сада се сви контакти се стављају у изолацију и стављају под адекватне мере.

Било је појединачних случајева и у јавним установама.

"И тамо се испитују контакти и стављају се у кућну изолацију и прати се њихово стање 14 дана", рекао је Станковић.

До сада је, каже, у Врању тестирано 18 људи на антитела.

"Има позитивних на ИГГ антитела, то је знак да су прележали инфекцију, односно да су били у контакту са вирусом", навео је Станковић.

У Врању је 69 пацијената на болничком лечењу. Како кажу лекари, стање им је стабилно.