Нема ограничења за окупљања на отвореном, позитивни пацијенти без симптома у кућној изолацији

Кризни штаб донео је одлуку да више нема ограничења броја људи када је у питању окупљање на отвореном простору. Особе које имају позитиван тест, а немају симптоме, од сада ће бити у кућној изолацији.

Епидемиолог др Бранислав Тиодоровић је, коментаришући пораст броја новозаражених, рекао да нема места паници, али да треба бити опрезан. 

Саопштио је да је Кризни штаб одлучио да ковид позитивне особе које немају симптоме више не морају да иду у болницу, већ ће бити у кућној изолацији 14 дана, након чега ће опет бити тестирани.

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да више нема ограничења броја људи на отвореном простору, али да мора да се примењује превентивна мера физичке дистанце – удаљеност минимум од једног метра.

"Што се тиче затвореног простора максималан број биће 500 особа, уместо 100 колико је било дозвољено", рекла је Кисић Тепавчевићева.

Др Тиодоровић указује да грађани, а нарочито осетљиве категорије попут старијих, хроничних болесника, трудница и породиља, треба да носе маске и рукавице када иду у продавнице, а нарочито када користе градски превоз.

До сада је извршено много мање тестирања на лични захтев него што је очекивано, рекао је Тиодоровић.

"Очекивали смо више људи, мање је од очекиваног, око 500-600, а требало би много више, бар да се тестирају они који иду у иностранство, јер се тест тражи за улазак у неке земље. Од 15. јуна очекујемо попуштање свих ограничења у Европи, оне ће ускоро бити скинуте и ја се надам да ћемо и ми на Балкану бити ослобођени тога", рекао је др Тиодоровић.

Грађанима је поручио да не шаљу дете у обданиште или предшколско, као ни да сами не иду на посао ако се не осећају добро. Ако осетимо да имамо температуру, да кашљемо и кијамо, треба да одемо у ковид амбуланту, оне остају при домовима здравља, навео је др Тиодоровић.

На седници Кризног штаба прошле седмице већ су донете одређене мере попуштања током епидемије.