У старачком дому у Петроварадину 28 заражених

У дому за старе у Петроварадину 22 корисника и шест запослених заражени су коронавирусом, а њих осморо је на Инфективној клиници Клиничког центра Војводине, рекла је за РТС Маја Раљић, покрајинска инспекторка социјалне заштите.

Tестирано је 49 особа у дому за старе у Петроварадину, вирус је потврђен укупно код 28 људи, запослених и корисника, навела је Маја Раљић.

"Имамо потврђена 22 корисника који су смештени у том дому у Петроварадину и шест запослених", навела је Раљићева и напоменула да се осам корисника налази на Инфективној клиници у Клиничком центру Војводине.

Eпидемиолози су од синоћ предузели све мере и упутства у вези са свим корисницима који су обезбеђени као и запослени, навела је Раљићева.

"Биће атестирани и остали корисници и запослени. Укупно у том објекту има 52 корисника и 26 запослених", навела је Раљићева.

Мировић: Дом за старе у Петроварадину изолован случај

Зараза у приватној геронтолошкој установи "Мас грин хаус" у Петроварадину изолован је случај у Војводини, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић на конференцији за новинаре.

"Веома брзо смо од првог откривеног случаја тестирали све кориснике и запослене, и ова установа социјалне заштите стављена је у карантин", изјавио је Мировић, истакавши да до сада није постојала ниједна примедба на рад тог дома.

Већина позитивних на тестирању је без симптома и налазе се у дому под надзором лекара Клиничког центра Војводине, док је мањи број са блажим симптомима хоспитализован у КЦВ-у, саопштила је Покрајинска влада.

"Од овог случаја не треба правити панику, јер смо за 24 часа од појаве инфекције у овом дому спровели епидемиолошко испитивање и узорковање биолошког материјала за лабораторијско испитивање корисника и свих запослених, а пратимо и њихове контакте", рекао је Мировић.

Када је реч о Клиничком центру Војводине, тамо се, према последњим информацијама, налазе 34 заражене особе, што је велики пораст у односу на пре два дана, кад их је било 11.