Епидемиолошка ситуација у Врању и даље несигурна, али под контролом

У последња 24 сата у Србији је тестирано 4.113 особа, од којих је 89 било позитивно на коронавирус. Већина новоболелих су радници лесковачке "Јуре" и врањске фабрике намештаја "Додић". Од 1.613 тестираних радника "Јуре", њих 34 је позитивно на вирус и има лакше симптоме болести. У Врању је за три дана откривено 85 позитивних на коронавирус, само у понедељак 33.

Врањанци су од јуче далеко опрезнији, на улици готово да нема особе без маске и рукавица, а нарочито у затвореним просторима. И то је и била препорука Кризног штаба, да нико не може ући у затворене просторије без заштитне опреме. 

Слађан Станковић, епидемиолог Завода за јавно здравље у Врању каже за РТС да је епидемиолошка ситуација у том граду и даље несигурна, али под контролом.

"Током јучерашњег дана од 280 узорака, позитивно је 33 лица. Дакле, мало се смањио број у односу на претходна тестирања. Узели смо 320 узорака које ћемо данас послати на анализу. У једној фабрици обуће су три оболела, данас ћемо та два погона где су радили оболели током данашњег дана тестирати. Вршили смо опсежна тестирања и других облолелих и њихових контаката. Све раднике из фабрике 'Додић' смо тестирали, 55 је оболелих и све смо ставили у болничку изолацију и у кућну изолацију њихове контакте. За сада имам утисак да се становништво опаметило", рекао је Станковић.

Према његовим речима, скоро да су попуњени капацитети ковид болнице, јер се сва позитивна лица по закону хоспитализују.

"Има неколико случајева са лакшим упалама плућа, то су средње тешка стања, али углавном се ради о благим клиничким сликама и асимптоматским случајевима, који се налазе у повољном здравственом стању", истакао је Станковић.

У другим општинама Пчињског округа ситуација је далеко боља, нема новорегистрованих.  

Данас у Врању заседа кризни штаб. Седница је заказана за 10 сати.

Проф. др Горан Станојевић је рекао за РТС да је задовољан клиничком сликом пацијената у ковид болницама и епидемиолошком ситуацијом. Још нису донели закључке која је даља препорука.

У три ковид болнице у том граду има укупно 98 пацијената. Већина њих има блажу клиничку слику, осморо је са тежим симптомима, а четворо је на респиратору.

 

Епидемиолози су потврдили да је Врање постало жариште јер нису поштоване мере социјалне дистанце и мере заштите у граду, нарочито у затвореном простору. Нико није потврдио да је томе била узрок прослава.