Стевановић за РТС: Епидемија се не гаси, она се смирује и то може да потраје

Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне болести Клиничког центра Србије, рекао је за РТС да се назире крај епидемије и да смо ушли у фазу која се зове почетак краја, али када ће он бити, сувише је рано да се каже. "Ово је прича која се неће завршити у мају и ми ћемо имати новооболеле и током јуна, а иза тога можда и дуже", навео је доктор Стевановић.

Доктор Горан Стевановић рекао је да се епидемија коронавируса смирује, односно да су све мере које су рађене довеле до тога да се број оболелих смањује.

Са друге стране, додаје Стевановић, појава нових жаришта је нешто што је очекивано и што ће се дешавати и наредних недеља и што захтева опрез.

У прилог томе, каже Стевановић, стижу и нови подаци из других земаља који говоре да се епидемија још није у потпуности угасила и да не смемо да се опуштамо.

"Може се очекивати поновни пораст броја оболелих ако се не буду поштовале мере превенције у затвореном простору, а нова жаришта ће свакако утицати на повећање укупног броја оболелих", указао је доктор Стевановић.

Према његовим речима, појава нових жаришта је и разлог због чега се не смањују ковид капацитети, јер здравствени систем мора бити спреман за сваког оболелог. 

"Ово је прича која се неће завршити у мају и ми ћемо имати новооболеле и током целог јуна, а иза тога можда и дуже", навео је доктор Стевановић.

Истиче да се назире крај епидемије, да смо прошли најгоре и да смо ушли у фазу која се зове почетак краја, али када ће он бити, сувише је рано да се каже.

"Оно што је најбитније јесте да видимо како ће се попуштање мера али и наше понашање одразити на укупан број оболелих, то ћемо видети за пет до седам дана", рекао је Стевановић. 

Само један пацијент на Инфективној клиници је на респиратору 

Указује да је на Инфективној клиници попуњеност 70 одсто и да је у овом тренутку само један пацијент на респиратору.

Оно што се поново дешава јесу осцилације у броју прегледа, каже доктор Стевановић и додаје да је крајем прошле недеље било њих педесетак, а ноћас 81, што говори да се епидемија не гаси, она се полако смирује, али то смиривање може да потраје. 

Србија је ушла у 10. недељу епидемије и може се очекивати да се крива заражености спусти и на један одсто.

Уз нова правила и мере превенције, од јутрос су са радом почеле предшколске установе, као и продужени боравак за децу у школама. О данас раде шалтери МУП-а на којима грађани могу поднети захтеве за издавање личних докумената. Почињу да раде судови.

Влада ће донети уредбу о условима под којима ће моћи да се уђе у земљу.