За Кона је градски превоз најризичније место, каже да је ванредно стање спасило животе

Србија је укинула ванредно стање уведено због епидемије коронавируса, али сада се сви питамо каквом се редовном стању враћамо после осам недеља. Ванредно стање сачувало нам је животе, рекао је за РТС епидемиолог Предраг Кон. Имали смо случајеве младих који су лоше завршавали, они уђу на ногама и за два дана буду на респиратору, указала је докторка Виолета Михајловић Вучинић.

У марту нам је постало јасно да ћемо сви 2020. памтити као годину када се све у свету променило. Епидемија коронавируса у Србији јењава, а укупан број преминулих је 203. 

Епидемиолог Предраг Кон рекао је у специјалној емисији "Око" да након укидања ванредног стања, остају на снази ванредне мере, јер епидемија није прошла.

Правећи паралелу између коронавирса и туберкулозе, Кон каже да овај вирус не може да опстане толико у спољној средини и да неће изазвати исте последице као туберколоза, што не значи да није велика опасност.

"Релативно брзо смо схватили да се ради о агенсу који је смртоносан, тако да смо реаговали онако како је морало", каже Кон.

Доктор Кон подвлачи да ће се о томе причати деценијама. Истиче и да је ванредно стање увело ефикасност.

У ситуацији када немате лек и вакцину, онда предузимате оно што је могуће кроз прописе и могућности, указује Кон.

Епидемија остаје, човека треба извући из чауре 

Ипак су на време предузете ригорозне мере, човека би требало извући из чауре, епидемија остаје, каже Кон.

Истиче да мање има заражавања, што је последица мањих контаката. Када нема контаката вирус нема где да иде и почиње да одумире.

Према његовим речима, постоје индиције да је ослабио због мутације, али то је нагађање.

Бројке показују да је 1,8 одсто позитивно, указао је Кон. "Вирус је и даље ту, морамо да пратимо резултате тестирања, када је масовно био присутан мере су биле рестриктивне", указао је Кон.

Говорећи о градском саобраћају, Кон каже да увек доживљава градски саобраћај као најризичније место.

"У првој недељи намењен је само за запослене. Успоставља се да људи долазе на посао. Човек сам бира где ће ићи. Битно је схватити да се не ставрају гужве, разређена су седишта, обележена су места где се стоји", поновио је Кон.

Ванредно стање сачувало нам је животе, рекао је Кон. 

Овај вирус је другачији

Директорка Инфективне клинике Клиничког центра Војводине Весна Туркулов каже да су 32 пацијента на болничком лечењу, 208 је отпуштено, а 21 пацијент је преминуо.

"Данас је био пацијент на контроли, који је био први заражени али плућна рехабилитација траје, двоје су упућена на секундарне установе", каже Туркулов.

Према њеним речима, овај вирус је другачији. "Имали смо и епидемију грипа и морбила. Причало се да овај вирус није толико контегиозан. У КЦВ смо имали мали број оболелих. У последње време нисмо имали много интубираних", рекал је Туркулов.

Говорећи о томе да ли је било страха, каже да је популација била уплашена, али да су их бодрили - држите се, бодрили су нас. "Прилично је било страха", каже Туркулов. 

"Имали смо случајеве младих који су лоше звршавали"

Директорка Клинике за пулмологију Клиничког центра Србије Виолета Михајловић Вучинић каже да је ковид 19 једно системско оболење - оно напада све органе и то је инфективно по својој природи.

"Веома је агресиван, имали смо случајеве младих који су лоше звршавали, нисмо знали шта се дешава, они уђу на ногама и за два дана буду на респиратору", указала је докторка Вучинић.

Каже да је ово ново искуство и сви покушавају да прочитају литературу. "То је болест која је непозната јер када дође до теханичке вентилације другачије се понашају пацијенти. Некима добро респиратор направи потпору, неки имају ригидна плућа", указала је она.

"Друга група неће да истолерише респиратор - постоји теорија о супкласама вируса, будућа истраживања генотипска унутар болесника нешто ће да кажу, за то је потребно време", указује Вучинић.

"Бавим се плућима дуже од три деценије, овакве промене нисам видела, пацијенти постану негативни, спремни су за отпуст. То је отворено питање, морамо контролистаи људе који су негативни а имају перзистенте промене", рекла је Вучинићева.

У Клиници за плућне болести има 7 људи на респираторима и 48 позитивних пацијената, указала је она.

Говорећи о туберкулози, каже да је 1921. дата прва вакцина и од тада имамо другачију представу о туберкулози. "Може се рећи да је ово туберколоза 21. века", закључила је Вучинић. 

"Не ради о вештачки креираном вирусу" 

Директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду Јелена Беговић каже да је највећи број студија било децидирано да је ово природно настао вирус. Шест пута је продирао у људску популацију.

"Није ово било такво изненађење, нисмо глобално били припремљени", рекла је др Беговић.

Према њеним речима, за сада истраживања указују да се не ради о вештачки креираном вирусу.

"Постоје три типа вируса А, Б и Ц, доста ће се сазнати, битно је радити на утврђивању генетике самих пацијената и самог вируса", указује она.

Истиче да ће почети пројекат биобанке, има пуно материјала за науку, кључан је моменат да наука да све од себе.

"Када имате једну форму нечега кад правите вакцину је лакше, питање је да ли ће бити делотворна за све форме", рекла је Беговић.

Докторка Беговић каже да није било страха, јер је превагнула жеља да се обезбеди што већи број тестова - није било места за страх, већ за изазов.

Проф. др Туркулов је рекла да се креће са оперативним програмима у КЦВ, и да је потребан нарочити опрез са оним пацијентима који су били заражени. Пре уласка, и било каквог терапијског протокола, мора се имати негативан текст на ковид 19.

Иста мера је на снази и у КЦС, каже проф. др Михајловић Вучинић. Наводи да се клинике Клиничког центра Србије постепено враћају у нормалу. 

Саговорници емисије Око рекли су да је пандемија показала и нешто добро - колико је здравствени систем еластичан и да у кратком времену може да се организује, а болнице прегрупишу.