Још 114 особа заражено коронавирусом, 3 преминуло

У Србији је у последња 24 часа забележено још 114 случајева коронавируса, а три особе су преминуле од ковида 19. Следећа конференција за новинаре у понедељак. Посланици у Скупштини разматрају Предлог одлуке о укидању ванредног стања.

Четири нова случаја коронавируса на Косову

На Косову је од почетка епидемије регистровано 860 случајева заразе коронавирусом, а у последња 24 часа евидентирана су четири, саопштено је из Института за јавно здравље у Приштини.

Излечене су још 43 особе, тако да опорављених има укупно 533. Преминуло је 26 оболелих.

Од средине марта на Косову је тестирано 9085 узорака.

Скупштина Србије укинула ванредно стање

Скупштина Србије укинула је ванредно стање, које је уведено 15. марта због епидемије коронавируса.

Кон: Градски превоз најризичнији

Епидемиолог Предраг Кон је рекао да је прво и основно да схватимо да је вирус и даље ту.

Поновио је да градски превоз у Београду сматра најризичнијим. Према његовим речима, битно је да се не стварају гужве на станицама и да се поштују препоруке о коришћењу превоза.

"Све је на папиру регулисамо, али бићу задовољан када будем видео да се то примењује у пракси", рекао је доктор Кон.

Беговић: Највећи број студија показао да је вирус настао природним путем

Јелена Беговић, директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду каже да је највећи број студија показао да је вирус настао природним путем.

"Ово ништа није ново, није било изненађење да ће изазвати епидемију, али е било изненађење за системе који нису били спремни", рекла је докторка Беговић.

Вучић: Србија била као створена да прође као Италија

Председник Алкесандар Вучић навео је да је Србија била као створена да прође као Италија, због старости становништва и степен развоја, због којег степен хигијена дуго није била на највишем нивоу.

"Успели смо јер је Србија отворена за сарадњу са свима и не плашимо се да то кажемо, имамо своју слободарску политику, ЕУ је стратешки циљ. Нећу да се додворавам, да говоримо против Кине, Русије, САД. Наставићемо добру сарадњу", рекао је председник.

Лекари из Кине посетили Војни музеј

Шесточлани тим медицинских стручњака из Кине, који помаже Србији у борби против коронавируса, посетио је Војни музеј на Калемегдану. Тиму кинеских стручњака представљени су славна историјска прошлост нашег народа, културно и историјско наслеђе српске војске и јуначки подвизи предака у борбама за слободу.

Инфектолог Лин Бинглианг рекао је да је изузетно срећан што је имао прилику да посети Војни музеј.

"Кроз своју дугу историју, српски народ стално се сусретао с разним потешкоћама и проблемима, али српски народ је као снажан и херојски народ увек успео да истраје, победи и опстане на овим просторима. Мој најдубљи утисак је да је српски народ непрекидно учествовао у некаквим ратовима и борбама и да се то никако није могло избећи. Надам се да више нигде на свету неће бити рата и да ће увек владати мир", рекао је доктор Лин.

Лекари из Кине посетили Војни музеј (Фото: Министарство одбране)

Самосталним уметницима по 30.000 три месеца

Влада Србије издвојиће сутра на седници 211,7 милиона динара из буџета за помоћ самосталним уметницима, рекла је премијерка Ана Брнабић на седници Скупштине Србије.

Она је рекла да ће сутра на седници Владе бити усвојен закључак којим ће преко локалних самоуправа самосталним уметницима бити исплаћена финансијска помоћ из буџета у висини од 30.000 месечно за период од три месеца.

Помоћ ће добити особе које имају статус лица која обављају самосталну уметничку делатност утврђену код репрезентативних удружења. Поред тога, Брнабићева је најавила да ће бити расписан посебан конкурс за самосталне уметнике.

Почео последњи полицијски час

У 18 сати почео је последњи полицијски час, пошто је у току седница скупштине на којој се разматра укидање ванредног стања.

Полицијски час трајаће до 5.00 сати ујутро.

Од увођења ванредног стања процесуирано 7.800 грађана

Од увођења ванредног стања полиција је процесурила 7.800 пунолетних грађана због полицијског сата, изјавио је директор полиције Владимир Ребић.

Ребић је навео да је од како је уведено ванредно стање процесуирано око 6.800 грађана који су пунолетни и млађи од 65 година, као и 1.063 особе старије од 65 година.

"Када погледамо анализе можемо рећи да се од тренутка када је полицијски час скраћен смањио број грађана који крше прописе. Исто то важи и за старије од 65 година након што им је дозвољено да шетају", рекао је Ребић за Блиц.

Редови за персонализоване Бус плус карте

Од петка почиње да ради градски превоз у Београду и у почетку ће моћи да га користе само они који раде. Возила ће саобраћати по летњом реду вожње, а важиће персонализоване "Бус плус" картице.

Они који их немају мораће да плате за једнодневну карту 250 динара, за три дана 700 динара, а пет 1.000 динара. Пошто су ове карте далеко скупље од оних које иначе плаћамо, они који немају персонализоване "Бус плус" карте, покушали су да их изваде. Редови су велики, у Бачванској ради само један шалтер, па је више од 100 људи данас стајало у реду како би дошли до своје картице.

Компанија "Бус плус" апеловала је на послодавце да картице за превоз обезбеде онлајн.

Министарство објавило образац потврде за јавни превоз

У циљу боље информисаности Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања доставило је на увид јавности образац њихове потврде неопходне за коришћење јавног градског превоза.

Потврду послодавци издају запосленима или радно ангажованим лицима за коришћење градског превоза.

Документ треба да садржи назив и седиште послодавца, датум доношења потврде, правни основ за њено издавање, те име и презиме запосленог или радно ангажованог лица.

Такође у потврди се мора навести да се потврда издаје ради коришћења градског и приградског превоза за долазак и одлазак с посла или за одлазак у вртић, продужени боравак, предшколску установу...

Мурал захвалности здравственим радницима у насељу Нова Галеника

Председник Градске општине Земун Дејан Матић, директор ЈКП "Jавно осветљење" Александар Цинцар Поповски, директорка Дома здравља "Земун" Александра Цветковић и директор КБЦ "Земун" Драгош Стојановић обишли су стамбени објекат у Улици Вере Димитријевић 31, у насељу Нова Галеника, на коме је осликан мурал посвећен здравственим радницима, саопштено је из општине Земун.

Они су том приликом захвалили вредним ауторима, члановима Удружења "Глас младих Земуна", који су за само шест часова својим ликовним делом улепшали ово насеље.

Мурал захвалности здравственим радницима

Следећа конференција за новинаре у понедељак

Следеће конференција за новинаре о коронавирусу биће одржана у понедељак, а ако буде потребно биће одржана и раније.

Кисић Тепавчевић: Други талас вируса је известан

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да се епидемилошки надзор наставља и да је други талас вируса известан.

Ако вирус преживи лето, сигурно ће се појавити на јесен или зиму, али не у овом облику, рекла је докторка.

Кон: Цена маски и рукавица требало би да буде ограничена

Епидемилог Предраг Кон сложио се да цена заштитне опреме треба да буде ограничена,  обзиром да ће по укидању ванредног стања бити укинуто ограничење максималне цене маске од 120 динара и рукавица од 40 динара.

Он је додао да ће вирус временом још више слабити и за неколико недеља нестати и спорадично појављивати, тако да ће потреба за заштитном опремом бити мања.

Кисић Тепавчевић: Провераваће се статус путника који улазе у земљу

Свака земља разматра правила о уласку путника и ми ћемо се тако понашати, рекла је докторка Кисић Тепавчевић.

"Сигурно ће се проверевати статус путника који долазе у нашу земљу, да ли ће то бити у виду потврде из земље одакле долазе, или тестирањем код нас", рекла је докторка.

Епидемиолози Дарија Кисић Тепавчевић и Предраг Кон (Фото: Влада Србије/Слободан Миљевић"

Проценат позитивних први пут испод два одсто

У Србији је први пут проценат заражених пао испод два и износи 1,8 одсто, рекла је докторка Дарија Кисић Тепавчевић на конференцији за новинаре.

Кисић Тепавчевић: Морамо стално да мислимо на вирус

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић рекла је на конференцији за новинаре да не смемо да заборавимо на овај вирус и да учинимо све да га елиминишемо из популације. 

Објављени нови подаци о зараженима

У Србији је у последња 24 часа забележено још 114 случајева коронавируса, од 6.196 тестираних. Три особе су преминуле од ковида 19.

У Србији је у последња 24 сата потврђено још 114 случајева коронавируса, преминуле су три особе, а тестиране 6.194, рекла је заменица директора "Батута" Дарија Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима проценат позитивних у односу на број тестираних први пут је нижи од два и износи 1,8 одсто.

Тренутно је хоспитализовано 1.750 особа, од којих је 48 на респиратору.

Од почетка епидемије регистрован је 9.791 случај, укупно су преминуле 203 особе, стопа смртности је 2,07 одсто, излечена је 1.971 особа, а тестиране су 117.474 особе.

У установама оцијалне заштите корона вирус потврђен је код 273 корисника и 73 запослена. 

Епидемиолог Предраг Кон рекао је за РТС да то што ће бити укинуто ванредно стање не значи да ће се све променити.

Како је рекао, до сада смо се понашали тако да смо спречавали контакте, а сада се то зове избегавање контаката, нарочито за старије од 65 година и хроничне болеснике.

Када посланици буду изгласали укидање ванредног стања, биће потребно да се то објави и у Службеном гласнику, како би ступило на снагу.

Оно што је сигурно је да ће полицијски час и данас почети у 18 часова, али би већ од сутра он могао да буде укинут, са престанком важења ванредног стања. 

Заменица Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да ће епидемија коронавируса у Србији бити одјављена када више од 28 дана не буде било нових случајева болести ковид 19