Услов за одјаву епидемије – 28 дана без нових случајева

Заменица директора Института "Батут" Дарија Kисић Тепавчевић изјавила је да ће епидемија коронавируса у Србији бити одјављена када више од 28 дана не буде било нових случајева болести ковид 19.

Kисићева је рекла да се полако стичу услови за одјављивање епидемије коронавируса.

"Kада је у питању пријава епидемије и одјава са одређеног подручја, то се ради по епидемиолошкој дефиницији – када прође двоструки максимални инкубациони период за неку болест. Kонкретно, за ковид 19 то ће бити када више од 28 дана немамо ниједан пријављени случај болести, као и за све друге епидемије", рекла је Kисићева.

Говорећи о затварању привремених болница, она је навела да како се буде смањивала потреба за попуњавање капацитета, тако ће се једна по једна привремена болница затварати.

"У овом тренутку једино је хала 'Чаир' у Нишу затворена, међутим, имамо најаву да ће то бити и Студентски дом у Нишу. Постепено ће се затварати једна по једна установа, јер видимо да се смањује број оболелих, а самим тим смањује се и потреба за капацитетима за смештај заражених", рекла је Дарија Kисић Тепавчевић.

На Београдском сајму, наводи она, смештено је више од 100 пацијената, а када се њихов број смањи или стекну услови за прерасподелу у другим привременим смештајима, Сајам ће бити затворен, као што је урађено и у "Чаиру".