Тиодоровић за РТС: Мере и дистанца остају, да се стрпимо са грљењем и љубљењем

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже за РТС да је јединствена оцена и стручног тима и Кризног штаба да је ситуација под контролом. Напомиње да се, ипак, може рећи да је ситуација нестабилна, јер је вирус и даље у популацији и да и даље има оболелих. Указује да је идеја да и старији од 65 могу потпуно слободно да излазе, али да ће се и задржати неке од мера.

Епидемиолог др Бранислав Тиодоровић је гостујући у Вестима РТС-а рекао да на основу података може да се каже да је ситуација под контролом, чак и у југоисточном делу Србије, где је било кашњења у односу на Београд и Војводину када је у питању број оболелих. То је, наводи, укупна оцена и стручног тима и Кризног штаба.

"Повећање може да варира, али не би требало да пређе оних пет одсто од укупног броја тестираних. Имамо далеко већи број смањења оболелих са тешком и средње тешком клиничком сликом. Имамо само шест, односно седам на респиратору, а знамо да смо имали по 15 и 20 за 24 сата. Ипак је то значајно побољшање. Имамо добар одзив на тестирање. Грађани су веома заинтересовани. Увели смо међуградски саобраћај, спорт на отвореном. Тестирање ћемо радити и за вртиће и друге", навео је Тиодоровић.

Идеја је да и старији од 65 могу слободно да излазе 

Ситуација је, додаје, далеко боља него што је била.

"Она је несигурна, али под контролом. Још је вирус ту, још има особа које оболе, још имамо оне који морају да оду у болницу, не само лаке пацијенте. Кад будемо постигли да у данима који следе, до краја маја, можда и у јуну, имамо можда само спорадичне случајеве", казао је Тиодоровић.

У КЦ Ниш су, напомиње, свега 282 пацијента и у старом и у новом делу, па се већ размишља да нови део пређе у мирнодопски рад.

"Ако имамо 720 места слободних, то је изузетан податак, када се сетимо оне тешке ситуације са Геронтолошким центром, када вам одједном дође 250 до 300 људи, онда имате један велики притисак. И у самом Геронтолошком центру је ситуација много боља, јер се сваког дана врати до 30 људи који су у контролисаном стању. Ти људи, најстарији, због слабе покретности и хроничних болести спадају у најфрагилнији део популације. Имамо сваког дана по једног, по двоје добију температуру и одмах их шаљемо у Клинички центар. Раднике који имају два негативна налаза полако враћамо у Центар", изјавио је Тиодоровић.

Још неће бити отворени биоскопи и позоришта

Неке од мера ће морати, наводи, да се задрже.

"Укидање ванредног стања не значи укидање свих мера. Ми смо у пандемији. Морамо бити свесни да морамо бити опрезни. Они старији од 65 година нека буду стрпљиви ова два дана, идеја је да и они добију могућност да потпуно излазе. Можда ћемо само задржати једну од мера, а то је трговина, куповина, па ћемо можда то померити да буде од шест до осам сати. То су људи који носе маске и рукавице, а када и то имају, они разговарају на два метра. Бићемо у позицији личне одговорности", истакао је Тиодоровић.

Добро би било, каже, да се свадбе и матурске вечери помере за јун.

"Биоскопи и позоришта, то још нећемо, то су затворени простори. Ту се окупи 50 или 100 људи. Препоручује се да свадбе, које су обично у мају, матурске вечери, прославе поводом пунолетства, помере за јун. Мој утисак је да се велика већина понаша одговорно, али имате и оне младе који мисле да их вирус можда неће напасти. Нема тога изузетка. Имамо и млађих људи који су тешко оболели и преминули", додаје Тиодоровић.

Маске ћемо носити и током лета 

Према његовим речима, маске ћемо носити и током лета.

"У природи, у парку, поред реке не треба нам маска, али она треба да буде ту, поред нас", наводи Тиодоровић.

Наш српски обичај љубљења и грљења, истиче, мора да остане можда за следећу годину, то ће се пратити.

"Много је важније да се руке учесталије перу, рукавица штити онога ко је носи. Конобар мора много чешће да пере руке да може безбедно да вас услужи", казао је епидемиолог.

Наводи да има података да вирус није изгубио на вируленцији, али га очигледно има мање.

"Да смо ми били као Шведска, било би три-четири до пет хиљада умрлих. Ми смо некако континентално-медитерански тип народа. Сви питају кад ће се ићи на море. Као што је Хрватска извела да морате имати 24 сата стар тест. Кад се враћате морате да се тестирате. Ја бих предложио да користимо наше дивне планине, као и наше бање", закључио је Тиодоровић.