Отворени фризерски салони и теретане, пензионери oд 18.00 могу у шетњу сат времена

Од данас су почеле да раде пијаце у затвореном, фризерски салони, теретане. Пензионери могу у шетњу сат времена време полицијског часа, када је кретање забрањено осталим грађанима. Према последњим подацима, коронавирусом су заражене 8.042 особе, а преминуло је 156 људи.

Омбудсман за хитан надзор у дому за старе "Радост" у Неготину

Заштитиник грађана Зоран Пашалић затражио је да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања што хитније обави непосредни надзор у Дому за смештај одраслих и старијих "Радост" у Неготину због појаве коронавируса у тој установи.

Како је саопштио Заштитник грађана, Министарство треба да утврди све релевантне чињенице и околности у вези са појавом коронавируса у том дому, те у зависности од евентуално утврђених пропуста наложи мере у оквиру својих надлежности.

У Дому за старе "Радост" у Неготину 49 позитивних

Контролним тестовима на запосленима и корисницима Дома за старе "Радост" у Неготину, потврђено је да је 49 особа заражено коронавирусом, од којих је 37 смештено у ковид болницу у Сокобањи, четири у ковид болници у Нишкој бањи и седам у КЦ Ниш, изјавио је Владимир Величковић, председник Општине Неготин и шеф Кризног штаба за ванредне ситуације.

Истакао је да се прикупљају контакти свих заражених из Дома, како њихове најуже породице тако и сви други контакти.

Упоредо се ради узорковање свих геронтолошких центара на територији општине Неготин, а према његовим речима, јуче су узоркована 53 корисника и запослених у три геронтолошка центра.

Седнице владе се из Палате враћају у Немањину

Седнице владе из Палате Србије враћају се у зграду у Немањиној 11, потврђено је Танјугу у влади.

Седнице ће бити одржаване под посебним условима, у складу са мерама заштите против коронавируса па ће се материјали слати електронски, а препорука је да седнице не трају дуже од 20 минута.

Присутни на седницама морају да носе сопствену заштитну опрему, маску и рукавице.

Свима који долазе на седницу, приликом уласка у зграду, биће дезинфиковане руке и измерена телесна температура, као што је био случај и до сада у Палати Србија.

У Немањиној 11 биће одржаване и седнице одбора и комисија Владе, али без представница предлагача.

Кризни штаб и даље остаје у Палати Србија.

Још један авион "Ер Србије" са опремом одлетео за Италију

Још један авион "Ер Србије" А-319 одлетео је из Београда у Италију са медицинском опремом, потврђено је Танјугу у српској авио-компанији. Авион је полетео у Рим нешто пре 13 сати, објавио је београдски аеродром "Никола Тесла".

"Заражени нису имали никакве симптоме до пре два дана"

Медицинско особље и техничари Дома за старе "Радост" у Неготину који су позитивни на коронавирус смештени су у Нишкој Бањи и Сокобањи и сви имају лакшу клиничку слику, док је пет корисника дома у Клиничком центру у Нишу и један од њих је на респиратору, изјавила је овлашћено лице власника Дома Биљана Дидић.

"Мене нико до овог тренутка није обавестио о томе колико је људи заражено, малопре сам била на састанку и сазнала да сви запослени имају лакшу клиничку слику, да је медицинско особље у Нишкој Бањи, а техничари у Сокобањи. Петоро корисника је у Клиничком центру Ниш и један од њих је на респиратору, у питању је дека 1931. или 1932. годиште", рекла је Дидићева.

Наводи да је дом "Радост" пре било какве препоруке Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања увео петодневну радну недељу, осим кухиње која се изјаснила да не може да ради тако. Каже и да су се запослени у дому изјаснили да не могу да раде у турнусу 15 дана.

"Никаквих симптома нису имали, нико од њих није кашљао, кијао, није имао температуру, пре два дана су два корисника добила температуру, од којих је један сада на респиратору. Нисам радила, овлашћено сам лице, од октобра не радим због здравствених проблема, али сам била у контакту са директорком, која је и сама под знаком питања – један тест је био негативан, други позитиван", навела је Дидићева.

Још пет особа заражено коронавирусом на северу КиМ

На северу Косова и Метохије регистровано је пет нових случајева инфекције коронавирусом, док су четири особе излечене у последња 24 часа, саопштено је из Кризног штаба у Косовској Митровици.

Двоје оболелих је из Лепосавића и по један из Звечана, Косовске Митровице и Зубиног Потока.

Међу излеченима троје је из Зубиног Потока, а једна особа из Лепосавића.

Укупно су на северу Косова регистроване 94 оболеле особе, док их је шест преминуло, а 43 су излечене. На лечењу је 45 особа.

У току дезинфекција Дома за старе "Радост" у Неготину

У Неготину је у току дезинфекција Дома за старе "Радост" коју, заједно са припадницима Оружаних снага Руске Федерације, обављају и припадници Војске Србије.

Пре саме дезинфекције тог објекта, руски епидемиолози састали су се са члановима Штаба за ванредне ситуације у Неготину, где су упознати са епидемиолошком ситуацијом у дому и проценили које мере дезинфекције треба да се обаве.

Дезинфекција Дома за старе "Радост" у Неготину (Танјуг/Зоран Жестић)

Међуградски саобраћај вероватно креће следеће недеље

Mинистарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да очекује да вероватно следеће недеље полако крене отварање међуградског саобраћаја.

"Не може одједном све да проради, ми то радимо кординирано са градовима и епидемиолозима који треба да нам кажу колико људи може бити у возу или аутобусу. Отвараћемо саобраћај корак по корак", рекла је Михајловићева Танјугу.

Каже да међумесни, односно међуградски саобраћај, иде први, затим приградски и градски. "Очекујем вероватно следеће недеље да полако почне међумесни превоз да се уводи", рекла је Михајловићева.

"Донели смо једну врсту релаксирајућих мера, дакле негде тамо од следеће недеље и морамо да видимо како ће то надаље да се покаже у смислу епидемиолошке ситуације", истакла је Михајловићева и додала да како буде рекла струка, Влада ће тако поступити.

У Војводини још 19 особа заражено коронавирусом, највише у Вршцу

На подручју АП Војводине у последња 24 часа коронавирус је регистрован код још 19 особа, од укупно 239 тестираних. Од почетка епидемије тестирано је 7.190 људи, а позитивно на коронавирус било је 656 особа.

"То је нешто већи број него што смо имали минулих дана, јер смо у Вршцу имали један инцидент са неколико заражених", рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић и додао да је највећи број новозаражених управо у том граду.

Указао је да постоји тренд смањења оболелих у Војводини.

У 92 установе социјалне заштите на подручју Војводине, где је укупно 11.389 корисника и запослених, до сада су само две особе заражене. То је огроман успех, рекао је Мировић и честитао на дисциплини и одговорности.

Руски стручњаци дезинфиковали 30 објеката у Србији

Руске и српске јединице деконтаминирале су 30 објеката у шест градова у Србији, укључујући Београд, саопштило је руско Министарство одбране.

У саопштењу се наводи да су четири тима учествовала у прегледању и лечењу 22 оболела од коронавируса у болницама у Београду, Ћуприји, Лесковцу и Нишу.

"Руски војни доктори након процене и анализе епидемиолошке ситуације дали су препоруке о антиепидемиолошким мерама у медицинским установама у Београду, Крушевцу, Бору и Крагујевцу", стоји у саопштењу, преноси Тас.

Додаје се да руски стручњаци директно сарађују са српским кризним штабом и министарствима одбране и здравља и брзо реагују на све промене ситуације и заказују деконтаминацију медицинских установа у најпогођенијим градовима.

Руски стручњаци дезинфиковали 30 објеката у Србији (EPA: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY)

Сворцан: Петоро запослених у КБЦ "Звездара" заражено коронавирусом

У Клиничко-болничком центру "Звездара", који је крајем марта постао ковид болница, за скоро месец збринуто је 740 пацијената. Тренутно их је 256, од тога 17 пацијената је на интезивној нези, а 10 на респираторима, наводи директор те установе, проф. др Петар Сворцан.

Додао је да је у овом тренутку петоро запослених у тој болници оболело од ковида 19 и они имају лакшу клиничку слику, а како каже Сворцан, немају јасан знак да су се они заразили у контакту са пацијентима у болници.

Сворцан каже да су се веома брзо реорганизовали када су постали ковид болница и да су се добро обучили како да користе заштитну опрему, јер је то најважније. "Највећи изазов је био да организујемо посао тако да ризик запослених буде на најмањој могућој мери, а да посвећеност пацијентима и лечењу буде максимална", додао је Сворцан.

"Ово је осма недеља и ја се надам да ћемо у скорије време дефинитивно победити ову пошаст и поносан сам на наше запослене", поручује Сворцан.

Кисић Тепавчевићева за РТС: Суштина је била да се спречи да вирус уђе у социјалне установе

Суштина је била да се спречи да вирус уђе у социјалне установе због карактеристика корисника, рекла је за РТС епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић и истакла да је очигледно било пропуста на различитим нивоима и да ће неко морати да сноси одговорност.

Наводи да је сада приоритет да се корисници сместе у одговарајуће установе како би били на правом месту ако дође до компликација.

Испражњен Дом за старе "Радост" у Неготину, заражени пребачени у Ниш

У току ноћи испражњен је Дом за старе "Радост" у Неготину и екипе руских стручњака и Војске Србије дезинфиковаће просторије дома.

Сви позитивни на коронавирус из дома "Радост" пребачени су у болнице – седам особа је у Клиничком центру Ниш, три у Нишкој Бањи и 37 у ковид болници у Сокобањи.

Коронавирус је потврђен код још једне особе, па је укупан број заражених у дому "Радост" 49.

Почела су тестирања и у два хостела који раде као старачки домови, тестиране су 53 особе, али тестирају се и сви конатакти запослених у Дому за старе "Радост". И у преостала два дома за старе у Неготину данас и сутра биће обављено тестирање.

Завршена забрана кретања која је трајала цео викенд

Завршена је шеста, целовикендна забрана кретања, која је трајала од петка у 18.00 до јутрос у 5.00.

Током првомајских празника кретање ће бити забрањено од четвртка у 18.00 до понедељка у 5.00

Од данас почињу да раде пијаце у затвореном простору, фризерски и козметички салони, салони за негу лепоте, као и фитнес центри и теретане.

Сви објекти морају обављати своје делатности уз коришћење заштитне опреме (маске, рукавице, дезинфекциона средства).

Препоручено је да се због ограничења броја људи, делатност у овим објектима обавља само по принципу заказивања термина, како би се избегло окупљање већег броја људи у затвореном простору.

Живот се полако враћа у нормалу, а епидемиолог Предраг Кон указује да Србија полако излази из епидемије, али да је свет тек на почетку пандемије.

Имунолог Срђа Јанковић рекао је за РТС да наша епидемијска крива опада и објаснио шта би се догодило кад бисмо нагло попустили мере

Сада је највећи акценат на томе да се сачувају домови за старе и спречи улазак коронавируса, а баш што не сме догодило се у Неготину. У Дому за старе "Радост" заражено је 49 корисника, радника и припадника Војске Србије, а због пропуста је покренута истрага и биће формиран посебан кризни штаб.

Док СЗО страхује од новог таласа епидемије, из Републичког фонда за здравствено осигурање поручују да хлорокина има довољно и ако се деси нови талас.

Забрана кретања на снази је од 18.00, а у време полицијског сата у шетњу могу само грађани старији од 65 година – сат времена, највише 600 метара од места становања.