Од четвртка полицијски час, лекари против отварања школа и вртића пре 1. јуна

Укупан број заражених коронавирусом је 8.042, а излечена су 1.182. Преминуло је 156 особа. Влада Србије усвојила је одлуку да забрана кретања наредне недеље траје од четвртка 30. априла у 18 часова до понедељка 4. маја у 5 часова ујутру.

Нова 32 случаја заразе коронавирусом на Косову и Метохији

На Косову и Метохији су пријављена 32 нова случаја заразе коронавирусом, на основу тестираних 297 узорака, објављено је из Института за јавно здравље у Приштини.

Од средине марта тестирано је 6.479 сумњивих случајева, међу којима је зараза откривена код 763 особе.

На инфективној клиници у Приштини у последња 24 часа преминула је једна особа из Гњилана, која је 21. жртва оболела од ковида-19.

Излечених пацијената је, према евиденцији Института, 166.

Истрага због пропуста у Неготину

Због новонастaле ситуације, у Неготину ће бити формиран посебан кризни штаб, налик оном који је био формиран за Нишавски и Топлички округ.

Правосудни органи у Неготину предузели су неопходне мере јер је, како се наводи, било доста пропуста у раду дома. 

Кон: Потпуно ограничење кретања још само следећег викенда

Епидемиолог Предраг Кон рекао је вечерас да после ограничења кретања током следећег празничног викенда таквих ограничења више неће бити.

"Мислим да више немамо пред собом ниједно ограничење од 24 сата, мислим да је то готово са следећим викендом", рекао је Кон гостујући на ТВ Пинк.

У Дому за старе у Неготину 48 заражених

У Неготину су узети узорци укупно 60 особа. Од пристиглих 57, позитивно је 48 особа у дому за стара лица "Радост". Девет узорака је негативно, а резултати још три узорка се чекају.

Међу 48 заражених су 33 корисника дома, 13 запослених и два припадника Војске Србије који обезбеђују дом.

Подсетимо, тестирање у Неготину је поновљено због сумње да је узорковани материјал био контаминиран при првом тестирању. 

"Уочили смо, откада се ово појавило јуче ујутру, низ пропуста, што ми, што ресорно министарство и републички Кризни штаб. Предузели смо мере, на основу свих досадашњих података, ка лицима која су одговорна за појаву и улаз вируса у старачки дом 'Радост'", каже председник Општине, Владимир Величковић.

Изјава председника општине Неготин Владимира Величковића

Испоручена нова тура помоћи Италији

Још два авиона "Ер Србије" однела су медицинску помоћ Италији и око 17 часова се вратили у Београд.

Два авиона А-319 отишла су за Рим око 13 сати.

Медицинска опрема коју Србија донира Италији биће отпремљена са укупно осам авиона "Ер Србије": јуче са четири авиона, данас са два и у понедељак ће полетети још два авиона.

Кон: Искуство са грипом ми говори да је други талас могућ у новембру

Кон указује да је прича о другом таласу засад само спекулација и промишљање, наводећи да још нема поузданих студија. Из дана у дан се, каже, повећава вероватноћа да ће се појавити други талас.

"Чуо сам да је други талас могућ и пред лето и на лето ако не поштујемо мере. То је тачно, али се надам да се то неће десити. Појава таласа кад прође кроз јужну хемисферу и врати се назад је могућа. Неки говоре о септембру. Моје искуство са грипом је да ће то да се деси у новембру, али то су само утисци, искуства, промишљања, нема ниједне основе. Имаћемо више знања кад урадимо испитивање имунитета", наводи Кон.

Наводи да су се сви пробудили тек кад је вирус дошао у Италију, а да су били успавани док је био у Кини. 

Кон: Нећемо подржати отварање школа и вртића пре 1. јуна

Лекарски део тима не мисли да школе и вртићи треба да се отворе пре 1. јуна.

"То нећемо подржати због могућег ширења", каже Кон.

Када је реч о теретанама, епидемиолог наводи да оне без ризика не би могле да постоје.

"Види се нагло повећање саобраћаја, људи излазе на лепо време. Ако почне уобичајена комуникација, ризик је стотинама пута већи", указује Кон.

Одговарајући на питање новинара да ли у Забели има заражених, епидемиолог Кон је рекао да нема ту информацију. 

Контрадикторне информације из света о имунитету

На крају овог таласа смо, али на почетку пандемије, колико год то ружно и тешко схватити, знаћемо колики нам је имунитет тек кад завршимо тестирање, наводи Кон.

"Има неких који сматрају да је све завршено, али и нас који сматрамо да је проценат далеко мањи. Из света стижу потпуно контрадикторни подаци. Неки изјављују да је прокуженост велика, а неки да је врло мала. Ми ћемо за нас знати тек кад завршимо истраживање, и то прво оријентационо, а онда обимно током лета. То нас чека и са тим морамо да живимо", додаје епидемиолог. 

Кон: Морамо да наставимо да живимо и радимо

Епидемиолог Кон наводи да ће мере бити процењиване и саопштаване онако како у том тренутку буде најрационалније. Враћање у живот је неопходно, али мора да иде полако, наводи Кон.

"Неминовно је да морамо да живимо и да радимо, морамо да обезбедимо редован живот са вирусом и функционисање економије и здравственог система. То су неке од чињеница. С друге стране, да се врати живот не значи само посао, већ подразумева и наш досадашњи живот. Морамо да схватимо да овај вирус нема намеру да нас напусти и да оно са чим располажемо је све што имамо у овом тренутку – мере дистанцирања, а мере изолације исцрпљујемо. Сад морамо тим мерама да обезбедимо што мање да се даље вирус преноси", наводи Кон.

Додаје да ће се тек видети какво ће бити преношење вируса током лета. Постоје подаци, додаје, да се вирус преноси и тамо где има ултравиолентног зрачења.

Да фризерски салони и теретане нису отворени, морали би потпуно да се затворе, каже Кон. 

Кон: Појава симптома третира се као срамота, а треба пријавити одмах

Кон наводи да је суштина лоших дешавања у геронтолошким центрима је што се не пријављује на време појава заразе.

"Третира се као срамота и задржава људе да пријаве, крену прозивке што се то десило, људе плаши да се пријаве. А чим се пријави, одмах се предузимају мере и спречава се преношење. Треба да буду отворене и да одмах пријаве уколико имају симптоме респираторне и да не чекају ни часа без обзира на то што им се чини да ће проћи", наглашава Кон. 

Кон: Потребни додатни капацитети за смештај мајки и деце

Од коронавируса је до сада лечено 88 деце и капацитети за децу и мајке су попуњени и о томе би требало брзо да се размишља да се отворе на другим местима, првенствено мислим на Ниш и југ Србије, истиче епидемиолог Предраг Кон.

"Они су добро, али су мајке болесне. Срећна околност је да деца имају лакшу болест и да притисак везан за то није био већ. Сада четвртина капацитета 'Драгише Мишовића' су деца са мајкама", наводи Кон. 

Министар Недимовић додаје да су и у КЦ Ниш смештена деца са пратиоцима и да капацитета има довољно.

Недимовић: Надам се да ћемо добити рат са ковидом

Дом ученика у Нишу, који ради као привремена ковид болница, сутра ће бити стављен у фазу мировања, дезинфикована и припремљена за нову фазу борбе против коронавируса, рекао је Недимовић.

Оно што је предузето у болници "Топоница" вредно је сваке похвале, рекао је министар додајући да се тамо мере примењују од 9. марта.

Највећи удар на Ниш је био када су корисници геронтолошких центара премештени у КЦ Ниш, истакао је Недимовић. Додаје да је данас ситуација много другачија и да је слободно 300 кревета.

"Добили смо бар две битке и да ћемо рат са ковидом на простору Нишавског и Топличког округа добити", истакао је министар наводећи да је здравствени систем опремљен, а грађани могу бити спокојни.

Недимовић објавио нове одлуке Владе

Влада је Скупштини упутила одлуку о проглашењу ванредног стања и све одлуке донете током епидемије, навео је министар Бранислав Недимовић.

Грађани старији од 65 година од сутра могу да излазе сат времена у периоду од 18.00 до 01.00 највише 600 метара.

Продавнице за најстарије ће бити отворене од 4.00 до 7.00 у четвртак.

Забрана кретања наредног викенда од четвртка у 18.00 до понедељка у 5.00 

Преминуло још пет особа, 263 нова случаја

До 15 часова 26. априла 8.042 потврђена случаја. Од последњег извештаја, тестирано је 4.365 особа, од којих су 263 позитивна. 

Преминуло је још пет особа, укупно 156. 

Пораст броја оболелих у Смедеревској Паланци и Великој Плани

Према данашњим подацима Завода за јавно здравље Пожаревац, у Подунавском округу забележена су 192 случаја ковида 19.

У Смедереву и даље има највише оболелих, 113. Од тог броја, највише оболелих је из Дома за старе – 71 корисник и 12 запослених.

Пораст оболелих евидентиран је и у Смедеревској Паланци, где има 57 заражених.

У Великој Плани број се за кратко време повећао на 22.

У КЦВ 81, у Панчеву 101 пацијент

У Клиничком центру Војводине (КЦВ) од ковида 19 лечи се 81, а у Општој болници у Панчеву 101 пацијент, саопштио је Покрајински штаб.

Од тога, у КЦВ се на механичкој вентилацији налази седам, а у панчевачкој болници један пацијент.

У привременој изолационој болници у хали 1 Новосадског сајма, у којој се лече оболели са лакшом клиничком сликом ковида 19, у овом тренутку је смештено 60, а у Специјалној болници за рехабилитацију Јунаковић у Апатину 47 пацијената.

"Упркос сталном смањивању укупног броја оболелих, за коначну победу над епидемијом ковида 19 од пресудног значаја је да грађани наставе да се понашају максимално одговорно и да примењују све мере предострожности, укључујући строго поштовање социјалне дистанце, ношење заштитних маски и рукавица и употребу дезинфекционих средстава", апеловао је у саопштењу Покрајинског штаба.

Очекује се почетак конференције за новинаре

Очекује се почетак конференције на којој ће бити саопштени најновији подаци о броју заражених коронавирусом у Србији.

Још једна особа заражена коронавирусом преминула на Косову

На инфективној клиници у Приштини преминула је још једна особа заражена коронавирусом, пренели су медији на албанском.

То је 21. жртва забележена на Косову од појаве прве инфициране особе средином марта.

Тренутно је на лечењу у болници у Приштини 60 пацијената, од којих је пет на респиратору.

Институт за јавно здравље у Приштини саопштава да је на Косову до сада 731 особа заражена коронавирусом, док је 165 лечено.

Од последњег извештаја је тестирано 4.365 особа, а 263 су позитивне. Хоспитализоване су 3.044 особе, а на респиратору је њих 85.

Укупно су у Србији регистрована 8.042 потврђена случаја, а до сада су тестирана 64.303 узорка.

Преминуло је пет особа у последња 24 сата, две мушког и три женског пола.

Укупно је преминуло 156 грађана, а излечене су укуно 1.182 особе.

Проценат смртности је 1,94 одсто.

Полицијски час за следећи викенд трајаће од четвртка у 18 до понедељка у 5 сати.

Грађани старији од 65 година могу, почевши од понедељка, 27. априла, свакога дана да излазе у шетњу у трајању од сат времена, у периоду између 18 часова и 1.00 час после поноћи, највише 600 метара од места становања.

Имунолог Срђа Јанковић рекао је за РТС да наша епидемијска крива опада.

Јанковић упозорава да ако бисмо нагло попустили у овом тренутку и престали да сузбијамо епидемију, постоје сви услови да се она поново разбукти као да ништа нисмо урадили.

Владика крушевачки Давид позитиван је на коронавирус, због чега је синоћ смештен у земунску болницу, потврђено је РТС-у.

Вишедневни тренд континуираног опадања укупног броја заражених коронавирусом у Војводини се наставља, па је у Клиничком центру у Новом Саду, у овом тренутку хоспитализован 81, а у Општој болници у Панчеву 101 пацијент.

У Ваљеву, које је било једно од првих жаришта коронавируса у Србији, ситуација је стабилизована, рекао је за РТС председник стручно-оперативног тима Града Ваљева, Зоран Живковић.

Српски парламентарци од уторка ће поново на радна места, али под посебним здравственим условима.

Андреја Младеновић, помоћник градоначелника Београда, рекао је за РТС да ће се градски превоз уводити постепено, у односу на потребе и од тога како ће се враћати живот у граду.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да је припремљена уредба којом би требало да се реши питање уплаћених аранжмана. Идеја је да у наредних годину и по дана, до 31. 12. 2021. године, они који су уплатили аранжмане могу да их преко агенције искористе, односно да добију вредносне ваучере, или уколико то не желе, агенција је обавезна да им после истека тог рока врати новац.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић наводи да су сва предвиђања и кретања епидемијског тока онаква каква су била и очекивана, вирус слаби, а један од показатеља јесте да је све више новооткривених пацијената заражених вирусом углавном без симптома.

Директорка РФЗО-а докторка Сања Радојевић Шкодрић рекла је за РТС да се број донора крвне плазме рапидно повећава.

У привременој болници на Новосадском сајму сада је за 60 одсто мање пацијената у односу на претходних десет дана, рекао је за РТС градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

Институт за јавно здравље у Приштини саопштио је да је у последња 24 часа једна жена преминула од инфекције коронавирусом, чиме се број укупно преминулих на Косову повећао на 20.