Батут: Превелико опуштање је ризик за све нас

Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут", каже за РТС да, иако се кренуло са мерама попуштања, опрезност треба да остане. Директор КБЦ Земун Драгош Стојановић наводи да је у тој установи, која ради као ковид-болница, број пацијената први пут пао испод 300.

Верица Јовановић, која је и члан здравственог штаба за борбу против коронавируса, рекла је у специјалном издању емисије Упитник да се сасвим сигурно у Србији региструју лакши клинички случајеви и да вирус слаби.

Јовановићева додаје да су наредне две недеље веома значајне, а поготово следећа.

Сада је, како је навела, 7,4 позитивних на коронавирус од укупно тестираних, што је знатно мање него раније.

Директорка "Батута" поручује да, иако се кренуло са мерама попуштања како је струка препоручила, опрезност треба да остане.

Јовановићева каже да и даље треба имати на уму социјалну дистанцу, као и личну заштиту.

"Превелико опуштање није добар начин и може да представља ризик за све нас", упозорила је директорка "Батута". 

Стојановић: У КБЦ Земун први пут мање од 300 пацијената

Директор Клиничко-болничког центра Земун Драгош Стојановић истиче да је у тој установи, која ради као ковид-болница, број пацијената први пут пао испод 300 и износи 295.

Додаје да сада више долазе лакши пацијенти - најмлађи има 21, а најстарији 87.

У тој болници су до јутрос преминуле 22 особе, наводи Стојановић и напомиње да у земунску болницу стижу и теже оболелели пацијенти из других градова.

Истакао је слогу и мотивацију здравственог особља, и напоменуо да, од око 30 радника КБЦ Земун који су позитивни, ниједан није тешко болестан.

"Упозорење СЗО не треба да нас брине"

Коментаришући упозорење директора Светске здравствене организације Тедроса Гебрејесуса да што се тиче пандемије најгоре тек следи, Стојановић сматра да то не би требало да буде забрињавајуће за нас.

Објашњава да се ту ради о глобалном приступу, за целу планету.

"Што се нас тиче, мислим да смо постигли максимум, и питање је само колико ће он трајати, али чини ми се да полако пада", истакао је Стојановић.

Три фазе у телефонском разговору са пацијентима

Директорка клинике "Лаза Лазаревић" Ивана Сташевић Карличић рекла је за РТС да су анксиозоност, премор, пад концентрације, депресивни симптоми све оно што је очекивано.

Подсећа да од 16. марта ради беспатан сервис 0800 309 309 у клиници, и на тој линији пружа се психо-социјална подршка. "Статистике ће бити готове када се преиод заврши. Направили смо план и за убудуће", рекла је она.

Говорећи о томе на шта се грађани жале, докторка каже да су три фазе кроз које су прошли у разговору са корисницима линије.

Прва фаза су уопштена питања о ковиду, како се преноси - и то је прва тачка у редукцији страха, упознавање корисника линије са опасношћу.

У другој фази јавља се поремећај спавања, анксиозност и злоупотреба психоактивних супстанци, односно повишена употреба цигарета, алкохола.

"У трећој фази имамо неке људе који су претходно имали контакте са здравственом службом и имамо корекцију терапије, сагледавање нове симптоматологије у смислу погоршања", рекла је она.

Додаје и да су у законској обавези да пријављују насиље у породици, али од када траје епидемија нису имали повећан број случајева.