Кон открио када се може очекивати крај епидемије

Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да се крај епидемије коронавируса може очекивати од 10. до 12. недеље, као и да нам пре тога предстоји укидање ванредног стања. Имамо пред собом још одређене празнике и времена када се уобичајено окупљамо, реално је очекивати да се тек после тога потпуно укине ванредно стање, поручује Кон.

Предраг Кон истиче да је утисак да је коронавирус ослабио.

"Све више откривамо врло благе случајеве, па чак и асимтоматске тамо где радимо истраживања као што је било у социјалним установама где су се појављивали оболели па смо тестирали и запослене, ту смо откривали оне без икаквих симптома", рекао је Кон у Јутарњем програму РТС-а.

То значи, како каже Кон, да је вирус увелико у циркулацији, али изазива врло благо или никакво обољење.

"То ће тек да се испитује на лето, да би се могла процењивати ситуација, али чини се да вирус озбиљно слаби", додаје Кон.

Када је реч о томе шта може да буде потенцијална претња у седмој недељи, Кон каже да то може да буде улаз у неке колективе, здравствене или социјалне, остали су углавном затворени.

"Када будемо поступно повлачили уведене мере, морамо да водимо рачуна да нас нешто не изненади, нека грешка. Дакле, сви они који треба да почну да раде, треба да поштују све оно што је прописано", поручује Кон.

На питање када можемо да очекујемо крај епидемије, Кон каже да када будемо изашли из осме недеље, онда се приближава крај.

"Тако негде 10. до 12. недеље се може очекивати да више нема никакве епидемије, али да нестане вирус то је све мање вероватно, тако да ће се пратити његово присуство и током топлијих дана, али неће бити епидемије", објаснио је Кон.

Што се тиче краја ванредног стања, Кон каже да је то нешто што ће прво да се укине.

"Имамо пред собом још одређене празнике и времена када се уобичајено окупљамо, реално је очекивати да се тек после тога потпуно скине ванредно стање, пре тога је мање вероватно, мада није немогуће", истиче Кон.

Указао је да ће сама епидемија и даље трајати и да у оквиру ње постоје ванредне мере – забрана јавног окупљања, забрана рада школа.

"Поступно ће то да се уводи и не треба да буде страх који се сада јавља све чешће да се људи плаше од наглог увођења редовног живота. Ми се морамо вратити у живот и биће мало то другачије и имаћемо неки прелазни период, све ће то проћи", закључио је Кон.