Вучић о роковима за укидање ванредног стања

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је коронавирус опасан и невидљив противник и да је незнање целог света о том вирусу допринело да ово буде тешко време. Наводи да су мере у Србији донете на време захваљујући струци и људима који су говорили да је важно да их предузмемо. Као најранији рок за укидање ванредног стањa навео је крај априла, а најкаснији мај.

"Имали смо одважност и одлучност да непопуларне мере донесемо у интересу здравља и живота", рекао је Александар Вучић за ТВ Прва.

Навео је да је Србија била изложена тешком удару и да је скоро 400.000 људи из иностранства дошло у земљу. Захвалио је СЗО што су то приметили.

Додао је да је епидемија добрим делом успела да држи ствари под контролом, иако је иза нас, како је рекао, тешка ноћ и појавила су се нека нова жаришта.

Како је рекао, Србија је донела тешке и непопуларне мере да би помогла стручњацима. Обезбедила је заштитну опрему и респираторе и пуну снабдевеност продавница.

Председник је рекао да и даље расте број људи који је на респираторима и да је важно да крене да се тај број смањује, а да расте број људи на Сајму и у осталим привременим болницама. Истиче да су болнице у Београду препуне и да је осам болница претворено у ковид болнице.

Вучић је рекао да је разговарао са Предрагом Коном, Даријом Кисић Тепавчевић, Гораном Стевановићем, Мијомиром Пелемишом и Бранимиром Несторовићем о укидању ванредног стања, јер морамо да почнемо да бринемо о економији.

Рекао је да су му они рекли да је потребно да почне да се смањује број људи на респираторима, а да се повећава број људи у привременим болницама.

"Када то успемо, онда можемо да размишљамо", рекао је Вучић и додао да је он први пут оптимиста и да мисли да емо моћи да држимо ствари под контролом ако будемо дисциплиновани и одговорни.

Најтежа одлука о отварању школа 

Наводи да ће најтеже бити са отварањем школа и да је питање када ће та одлука моћи да се донесе.

"Ту смо сви сагласни, али се надамо да ћемо у релативно кратком временском периоду кренути у значајније отварање фабрика, угоститељских објеката и оних објеката у којима нема масовнијих окупљања", рекао је председник.

Као други услов за укидање ванредног стања, Вучић је рекао да је Предраг Кон навео да је потребно да имамо две недеље од тренутка у којем ће број заражених бити испод одређеног нивоа. Додао је да он не зна који је то ниво и да неће он или Влада доносити ту одлуку, него струка.

"Почиње економска трка и морамо да будемо успешни", рекао је Вучић и напоменуо да је синоћ имао састанак са Аном Брнабић, Јоргованком Табаковић и Синишом Малим.

Каже да су разматрали да ли ће осим економских мера тражити и помоћ ММФ-а.

Дисциплина за првомајски уранак и Ђурђевдан 

На питање о роковима за укидање ванредног стања, рекао да то најраније може да буде крајем априла, а најкасније у мају.

Истакао је да не би требало заборавити да имамо првомајски уранак и Ђурђевдан и да морамо одговорно и озбиљно да се понашамо.

"И када укинемо ванредно стање, не значи да ћемо смети да се одрекнемо самодисциплине", поручио је председник.

Како је рекао, одређена правила у ресторанима и кафићима важиће бар још месец дана.

Додаје да је економија неодвојиви део и да ће сви тражити плате и пензије, да има струје и да све функционише, а прихода нема јер ништа не ради.

Најавио је и да ће ускоро моћи да објави да стиже једна велика инвестиција, како је истакао, "једна од најбољих инвестиција у нашу земљу". 

"Није реално очекивати да не буде забране кретања за Васкрс" 

Када је реч о прослави православног Ускрса следећег викенда, Вучић је рекао да ће празник бити обележен углавном у затвореном простору и у кућама, али да ће бити довољно времена да се купе и офарбају јаја.

Истакао је да је разговарао са патријархом Иринејом, за кога је рекао да је диван и одговоран човек.

"Уверен сам да ће црква на одговоран начин томе да приступу, а верујем да ћемо кроз телевизијске преносе моћи и да своја верска права испунимо на најбољи могући начин гледајући васкршње литургије, али да истовремено сачувамо здравље и животе људи", рекао је председник.

Истакао је да није реално очекивати да не буде забране кретања.