Директор болнице у Новом Пазару: Очекујемо велики број заражених, комшије посећивале зараженог

Нови Пазар је одолевао коронавирусу неколико недеља. Одмах за првим, уследили су, међутим, и нови случајеви, а јуче је на конференцији за медије речено да је овај град постао потенцијално жариште. Директор болнице у Новом Пазару Мехо Махмутовић рекао је за РТС да очекују велики број позитивних случајева коронавируса.

Директор опште болнице у Новом Пазару, др Мехо Махмутовић, каже да је тренутно 13 регистрованих случајева заражених коронавирусом, али да очекују још поприличан број, због непоштовања мера Владе.

Самоизолација више не долази у обзир, рекао је др Махмутовић.

"Нема самоизолације, да је умео да се чува не би до тога ни дошло, идеја је да спречимо даље ширење. Један заражени целу околину зарази. Неке колеге су виделе да су пацијенте који су позитивни обилазиле комшије и пријатељи", навео је др Махмутовић.

Рекао је да су сви проверавани контакти једног пацијента били позитивни, а да забрињава што има и старијих суграђана који су се међусобно дружили, играли шах и домине, иако им је говорено да остану у кућама.

Др Махмутовић истиче да је охрабрила подршка Министарства здравља и председника Александра Вучића, који ће највероватније лично донети помоћ – 10 респиратора и три до пет транспортних респиратора

"Систем је прилично добро организован, забрињавајући је био недостатак монитора и респиратора, пулсних оксиметара, покретни рендген, али све то сутра стиже", рекао је др Махмутовић и поручио да спремно дочекују велики број пацијената.

На тестирање је јуче послато 28 узорака, а данас ће их бити послато између 25 и 30.

"Сви са лакшом клиничком клиничком сликом биће пребачени у специјалне центре попут Сајма, а у наредном периоду ћемо од Новопазарске бање направити специјалну болницу за Ковид-19 са 240 постеља", најавио је др Махмутовић.