Вулин: Обезбеђено 6.000 лежајева у халама, изградња болнице на Карабурми у лајв стриму

Наш посао је да будемо спремни за најгори могући сценарио, рекао је за РТС министар одбране Александар Вулин. ВМЦ ће од сутра моћи да прима пацијенте. За две недеље би требало да буде завршена савремена болница на Карабурми, а сутра у лајв стриму моћи ћемо да гледамо радове који ће показати да је и приватни сектор способан да то уради, најавио је Вулин.

Упоредо са порастом броја новозаражених, расте и ангажман војске на припреми капацитета за смештај оболелих. После Београдског и Новосадског сајма, прешли су на нове локације. Али то им није једини посао.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, министар Александар Вулин је рекао да је обезбеђено око 6.000 лежајева, које бисмо могли да ставимо на располагање здравству.

"Не треба се склањати од тога, смештај, здравствена хигијена", рекао је Вулин, додајући да је почела и припрема "Штарк арене".

Говорећи о роковима, министар одбране каже да је за војску рок јуче.

"Јуче смо почели да радимо Арену, данас ће бити завршена. Нису то само тушеви, већ и бројна логистика", указао је Вулин.

Према његовим речима, војска обезбеђује мигрантске кампове, здравствену инфраструктуру, све геронтолошке центре који имају више од 30 корисника. 

"Не постоји војска у Европи која има толико разних задатака и која их успешно обавља", изричит је Вулин.

"Сваки од задатака је довољан да ангажује институцију каква је војска, испуњавамо наређења наше Србије", рекао је министар одбране, додајући да војска постоји да би у најтежем тренутку била уз народ.

Сматра да је подршка потребна, јер, како каже, није ово војска која је имала више од 100.000 припадника, а постоји и више задатака.

"У веома ограниченом броју позивано резервисте који су цивилно служили рок у домовима здравља. Они су организовани у Новом Саду, Београду, у војним болницима, на пословима када магацин треба да се очисти, када могу да се поделе лекови пензионерима", указао је министар Вулин.

Министар истиче да су они служили војни рок цивилно, па се не ангажују тамо где војска ради са наоружањем.

"Ово се ради на организован начим, таквих има 100 људи на читавој Србији", каже Вулин.

За две недеље савремена болница на Карабурми 

Говорећи о војном објекту на Карабурми, Вулин каже да је ВМЦ био предвиђен за комуникацију са војним осигураницима, а некада је служио за регрутације.

"Добили смо задатак да за десет дана оформимо болницу са респираторима и кисеоником, обезбедили смо 106 прикључака за кисеоник и око 60 респиратора, од сутра од 7.30 биће обезбеђена персоналом", истакао је Вулин.

Посао је организован тако да ће се од срушеног дела објекта поред ВМЦ направити савремена болница, каже министар одбране.

"За две недеље ће то бити, а сутра у лајв стриму гледамо радове који ће показати да је и приватни сектор способан да то уради", најавио је Вулин.

Драгоцена помоћ из Кине и Русије 

Говорећи о помоћи из Кине и Русије, Вулин каже да се обе земље боре са последицама коронавируса.

"Ми нисмо тако стратешки значајни, драгоцано је све што смо добили – маске, брзе тестове, топломере, визире и знање", каже министар одбране и истиче да стручњаци који долазе траже исто – безусловну дисципину, избегавање контаката између људи.

Према његовим речима, они указују како да то урадимо, како да се заштите лекари и ефикасније користите респиратори.

Сматра да нико на свету не зна како ово иде од првог до последњег дана, и зато је потребно да избегавамо њихове грешке.

"Нема мера које нисмо применили, радимо оно што раде Русија и Кина, велика је ствар када дођу овамо, и ако има грешака да се исправе", закључио је Вулин.