У дому "Доживети стоту" још седморо заражено коронавирусом, тестирани и у дому "Стара пруга"

Још шест корисника и један запослени у Дому за старе "Доживети стоту" у Београду инфицирани су коронавирусом. Присуство вируса у дому потврђено је прошлог понедељка. Од тада су пет корисника и директорка у болници, а петоро запослених у самоизолацији. Епидемиолози су данас тестирали кориснике и запослене у још једном дому за стара лица на Умци. У осталим приватним домовима за старе у Србији нема инфицираних, сазнајемо у њиховом удружењу. Безбедни су и корисници у државним домовима за старе.

Сви запослени Дома "Доживети стоту" од данас су у изолацији или на болничком лечењу. По налогу ресорног министарства, 12 корисника тог дома који нису инфицирани биће пребачени у одвојено и изоловано крило другог дома за старе. Забринутост је изазвала и температура код неколико корисника Дома "Стара пруга" на Умци. Иако анализа крви указује на бактериолошку инфекцију, предострожности ради, дом су данас обишли епидемиолози Завода за јавно здравље.

"Проценили су да је потребно узети узорке, узели су узорке свим корисницима и запосленима који су тренутно на послу. Ми смо предузели све мере предострожности, сви су прегледани и сви су под терапијом. Желим да поручим породицама да су тренутно сви стабилног стања, осим једне кориснице која је од раније лошег општег стања", наводи Ненад Мицић, директор Дома "Стара пруга" на Умци.

Директорка Института за јавно здравље "Батут" др Верица Јовановић поручује да је епидемиолошка ситуација под контролом.

"Све што је било неопходно пружити када су у питању случајеви који су захтевали одређене медицинске интервенције и лечења су такође предузети, а све установе као што су ове које сте ви навели су у обавези да због пружања здравствене заштите примењују све оне превентивне мере које примењују здравствене установе. С обзиром да се ради о колективном смештају примењују се мере изолације и издавајања оних случајева који би били регистровани као позитивни", наводи Јовановићева.

Идеално би било, процењују стручњаци, када би запослени радили по 14 дана, 24 сата, без излажења и улажења у дом. То, међутим, готово ниједан дом не може да организује, али су многи још у јануару, због сезонског грипа, забранили посете.

"Не смемо да попуштамо са пажњом, нико напоље нико унутра предлажемо свима, не можемо да наредимо, али предлажемо свима карантине. Значи свако ко може да организује рад у свом дому, да буквално нико не улази ни не излази то је за сваку похвалу и то једино – самоизолација и изолација гарантује да вирус неће ући", истиче Радослав Миловановић, председник Удружења приватних домова за старе.

У највећем у Србији, Геронтолошком центру Београд, смештено је 1.108 корисника и нема инфицираних коронавирусом. Да су предузели све неопходне мере, потврдили су и лекари из Кине који су их посетили пре три дана.

"Ми смо једну посебну зграду одвојили и оформили да то буде наш стационар, тамо иду лица која ако треба да ураде специјалистички преглед у болници. После болнице једно санитетско возило је задужено да их вози само у ту зграду, то је објекат Е на Вождовцу, тако да остали корисници немају контакта са неким ко се вратио из болнице, без обзира што он нема никакве симптоме", истиче Срђан Димитријевић, в. д. директора Геронтолошког центра Београд.

Рођаци могу до капије да донесу евентуално лекове и пелене, који се најпре дезинфикују, одлажу минимум 24 часа и тек онда достављају кориснику. Од пре недељу дана војска чува све државне и приватне домове са више од 30 корисника.

Са околином корисници комуницарају само телефоном и преко интернета. Истим путем и РТС-у  је стигла фотографија деке који је сасвим сам данас обележио свој 100 рођендан.