Кадровима у болницама маневрише се према потребама, у Новом Пазару формира се ново жариште

У Србији су укупно регистрована 1.642 случаја оболелих од Ковида-19, рекао је на конференцији за новинаре директор Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић. Од последњег извештаја регистровано је 148 нових случајева. Ново жариште формира се у Новом Пазару и тамо су већ упућени респиратори и лекарски тимови.

Горан Стевановић је рекао да је хоспитализовано укупно 1.046 пацијената, а да се на респиратору налази њих 86. Од последњег извештаја регистровано је и нових пет жртава, тако да су преминуле укупно 44 особе.

Када је реч о пацијентима који се налазе на Београдском сајму, Стевановић је рекао да је од 69 пацијената њих 38 тестирано и имало негативне налазе. Ако им и други тест буде негативан, они ће бити отпуштени кући у самоизолацију која ће трајати две недеље.

"Успели смо да држимо ствар под контролом и да добијемо још један дан", навео је Стевановић.  

Нагласио је да има и излечених пацијената, али да је и даље реч о малом броју и да су то све били лакши случајеви. 

Такође, напоменуо је да обустава кретања не значи да особа која има тегобе треба да седи код куће.

"Ко год крене ка здравственим установама, он неће бити у томе спречаван. И ко год се буде враћао, као и његова пратња. Ако има извештај да је био на прегледу, неће му се кретање ограничавати", рекао је Стевановић.

Нагласио је да је битно да грађани знају да им у било које доба дана и ноћи здравствени систем стоји на располагању.  

Расподела кадрова према потребама 

Каже и да се кадрови прерасподељују према потребама болница и да у свим градовима постоје комбиновани лекарски тимови.  

"Маневришемо и расподељујемо кадар и средства тамо где је најпотребније", рекао је Стевановић. 

Директор Инфективне клинике је истакао да се у Новом Пазару јавља ново жариште и да се сад размишља о томе. Има информацију да се тамо већ упућује одређени број респиратора и да је јутрос ка Новом Пазару кренула лекарска екипа из Београда.  

Појаснио је ситуацију на Сајму наводећи да је предвиђено да то буде привремена болница, искључиво за особе код којих је потврђена инфекција, али које имају лакшу симптоматологију или које су при крају лечења. 

Наводи да код њих готово да не постоји ризик од јављања компликација и да се сви они прате и да ће бити тестирани након адекватног периода, у зависности од тога када је узет први узорак.  

"Најраније време контролног узорка је између седам и 12 дана, ако нема компликација", рекао је Стевановић и додао да, ако налаз буде негативан, поново се ради тестирање у интервалу од 24 до 48 сати. 

Тек када су оба узорка негативна, пацијент може да буде отпуштен", рекао је Стевановић истичући да онда пацијенти иду у кућну самоизолацију.

Домови за старе – велики задатак 

Директорка Института "Батут" Верица Јовановић је, на питање о домовима за стара лица, рекла да се у њима спроводе све превентивне мере као у свим здравственим установама. Навела је да је то велики задатак за све државе у свету. 

Објашњава да се дистрибуција средстава и заштитне опреме одвија преко управника тих установа у складу са потребама.  

На питање о стању у Ћуприји, Верица Јовановић је навела да је то једно од жаришта на територији наше земље.  

Додаје да се у болници у том граду примењују све мере заштите које се примењују у здравственим установама у Србији. 

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић је истакао да се у Клиничком центру Војводине лече 84 пацијента и да је њих пет на респиратору. 

Помоћ из дијаспоре добродошла 

На питање о помоћи из дијаспоре, Гојковић је навео да сви могу да се јаве надлежним амбасадама и конзулатима и да постоје јасне процедуре како помоћ може да се упути. Такође, рекао је да су добродошли лекари који желе да се врате у Србију и помогну у лечењу. Ипак, истиче да је ситуација са транспортом велики проблем свуда у свету.  

Када је реч о мигрантима, Гојковић је рекао да они имају сва права и да се тестирају у зависности од клиничке слике. 

Напомиње да је сваки мигрантски камп обезбеђен и да је самим том вероватноћа преноса инфекције мања. 

"Све што смо тестирали, а било је таквих, нисмо имали позитивних случајева. Уколико се неко од њих зарази, наравно да ће му бити пружена сва могућа нега и пажња", рекао је Гојковић.