Још 5 особа преминуло од Ковида-19, укупно заражене 1.624 особе

Од Ковида-19 у Србији је преминуло још 5 особа, па је укупан број смртних случајева 44. Потврђено је још 148 случајева коронавируса, а укупно су заражене 1.624 особе. На снази је забрана кретања грађана до понедељка у 5 сати ујутру. Љубимце је могуће прошетати између 23.00 и 01.00 и у недељу од 8.00 до 10.00.

22.40 – Институт за јавно здравље у Приштини саопштио да је откривено пет нових случајева оболелих. Сада је укупан број 140.

22.20 – Авион "Ер Србије" "ербас А319" из Москве и Варшаве вратио се у Београд са више од 140 грађана Србије.

21.40 – Још шест корисника и један запослени у Дому за старе "Доживети стоту" у Београду инфицирани су коронавирусом

20.00 – Директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС Горан Стевановић рекао је за РТС да данашње бројке показују број оболелих нешто мањи него јуче, али да смо тек на почетку и да морамо да се трудимо да те бројеве смањимо

17.47 – Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић затражио је од грађана Новог Пазара да се понашају дисциплиновано и одговорно и да поштују мере које су уведене. "Полиција ће стриктно контролисати понашање током полицијског часа, али пре свега апелујем на солидарност и одговорност људи", написао је Стефановић на Твитеру. 

17.28 – Министар одбране Александар Вулин обишао припаднике Војске ангажоване у Штарк Арени и истакао да ће постављање кревета и свега што је потребно на првом нивоу Арене ускоро бити завршено. 

17.15 – Влада је данас огранизовала лет за Москву којим ће се у Србију вратити 144 грађана, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић. 

16.20 – Председник Александар Вучић посетиће у понедељак Нови Пазар, који је идентификован као ново жариште коронавируса у Србији, преноси Танјуг.

16.08 – Из Завода за јавно здравље у Косовској Митровици саопштили су да у том граду имају три новозаражене особе, па је укупан број заражених коронавирусом 14. До сада су укупно у свим српским срединама на КиМ 23 особе заражене.

16.04 – Након три седмице од увођења ванредног стања, број притворених због кршења мере самоизолације више није у порасту и тренутно износи 139.

15.35 – Ко год крене ка здравственим установама, он неће бити у томе спречаван, ако има извештај да је био на прегледу, неће му се кретање ограничавати, поручује Стевановић.

15.32 – У последњих 48 сати, у специјалне болнице за Ковид-19 прерасподелили смо неколико пацијената који су били хитно оперисани на Дедињу, каже Стевановић. Објаснио је да су се појавили знаци повишене температуре и код њих је потврђен коронавирус. Они су сви свежи кардиохируршки болесници и распоређени су у Инфективну клинику и болнице у Земуну и на Звездари.

15.24 – У Новом Пазару имамо формирање новог жаришта, истиче Стевановић и додаје да се већ упућују респиратори у тај град, а кренула је и екипа лекара из Београда.

15.20 – Имамо излечене пацијенте, али је тај број мали јер процес лечења траје дуго. Излечени су пацијенти који су од старта имали врло лаку клиничку слику и код њих лечење траје између седам дана и две недеље. Они који имају иоле озбиљнију клиничку слику реч је од две до четири недеље, а код најтеже клиничке слике терапија траје и преко осам недеља, каже Стевановић. 

15.10 – На Сајму је 69 пацијената који су контролно тестирани – њих 38 је показало негативне резултате и они ће бити по протоколу поново тестирани у наредна 24 до 48 сата, ако и тај налаз буде негативан биће отпуштени да кућно лечење, наводи директор Инфективне клинике Горан Стевановић.

15.09 – До сада је хоспитализовано 1.046 пацијената. На респираторима је 89 пацијената.

15.08 – До 15 часова у Србији је потврђено нових 148 случајева коронавируса, па је укупан број оболелих 1.624. Од последњег извештаја претходног дана тестирани су узорци 645 особа. До сада је укупно тестирана 6.401 особа која је испуњавала критеријуме дефиниције случаја.

15.05 – Још пет особа преминуло од Ковида-19. Укупно до сада су преминуле 44 особе.

14.55 – Очекује се почетак конференције за новинаре на којој ће бити представљени најновији подаци о епидемији коронавируса у Србији.

У Србији је од 13.00 на снази забрана кретања грађана, која ће трајати до понедељка у 5.00 ујутру.

Љубимце је могуће прошетати између 23.00 и 01.00 и у недељу од 8.00 до 10.00 и то највише 200 метара од места пребивалишта. 

Нема много грађана који крше забрану кретања, рекао је за РТС директор полиције Владимир Ребић наводећи да је до сада у том прекршају ухваћено укупно око 3.000 људи. Додао је да међу зараженима коронавирусом има и полицајаца који су, каже, у добром стању. 

Упркос небројаним апелима надлежних да грађани остану код куће, бројни Београђани оглушили су се на те позиве, па су улице главног града око поднева биле препуне људи. 

За разлику од претходних викенда, најстарији суграђани, којима је потпуно забрањено кретање, могли су јутрос од 4.00 до 7.00 да оду у куповину.  

Војска Србије данас је почела да припрема београдску Штарк арену за прихват пацијената заражених коронавирусом, а у кругу Војномедицинског центра Карабурма почело је реновирање и градња додатног објекта за смештај оболелих.

Помоћ борби Србије против коронавируса пружила је и Русија, па је јутрос на батајнички аеродром "Пуковник-пилот Миленко Павловић" слетело још пет "иљушина" са медицинском опремом, техником и заштитним средствима.

Јуче је у Србији регистрован највећи број заражених током једног дана – код 305 особа потврђен је коронавирус. Од Ковида-19 преминуло је током јучерашњег дана још 8 особа.