"Креће стрми успон, пета недеља у борби са коронавирусом јасно се најавила"

Онај ко сада напада ове мере у борби против коронавируса угрожава безбедност грађана, рекао је епидемиолог Предраг Кон на конференцији за новинаре. Наилази талас, неће нас мимоићи, нема преговарања, истакао је Кон. Већина здравствених радника који су заражени коронавирусом доброг су здравственог стања, каже епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.

Према последњим подацима у Србији је до данас регистровано 305 нових случајева коронавируса. Преминуло је још осам пацијената.

На конференцији за новинаре је речено да су хоспитализоване укупно 874 особе а на респиратору је 81 пацијент.

Заменица директора "Батута" Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је просечна старост оних који су умрли у последња 24 сата 70 година.

Додале је да је преко 70 одсто свих који су до сада преминули имало више од 60 година. У доби до 39 година није било смртних случајева. Указала је да у овом моменту леталитет износи 2,64 одсто.

"Данашњи бројеви - информација сама за себе и говори о каквом се оптерећењу болести ради", каже Кисић Тепавчевић.

Кон: Налазимо се у озбиљној ситуацији

Епидемиолог Предраг Кон је рекао да данас имамо најцрњи дан са осам смртних исхода и "креће стрми успон", пета недеља се јасно најавила. 

"Питање је здравствене безбедности сваког појединца да ли ће схватити да се налазимо у озбиљној ситуацији", упозорио је Кон.

Каже да број хоспитализованих прелази капацитете, и да нисмо имали импровизоване болнице сада бисмо имали још већи проблем. 

Одбацио је критике на друштвеним мрежама на рачун донетих мера, истичући да је то напад на здравствену безбедност грађана. 

Нагласио је да је вирус у циркулацији и да је неопходно спречити његово преношење. "Мере су донете само да то спрече, нема ту преговарања", рекао је Кон. 

"Од 1918. године овакву епидемију нисмо имали"

Предраг Кон је изјавио да смо у озбиљној епидемији, која се дешава једном у веку. "Од 1918. године овакву епидемију нисмо имали", рекао је Кон.

На питање да ли ће наредних дана бити већег пребацивања пацијената са клиника у привремене болнице, Кон је рекао да то зависи од одлука клиничара који прате стање.

"Разни су проблеми, али то не значи да систем не функционише, нико неће зауставити порођаје и тешка стања. Оно што се сада одлаже, то су планиране операције које могу да чекају", рекао је Кон.

Према његовим речима, последња сламка је 24 сата потпуног спречавања контаката. 

Оболели здравствени радници су изоловани 

"Већина здравствених радника који су заражени коронавирусом су доброг здравственог стања и надамо се њиховом брзом опоравку, али и за то постоји одређена процедура", рекла је заменица директора Института "Батут".

"Што се тиче оболевања у здравственим установама, када имамо тако велики број оболелих јасно је да су се десили одређени пропусти у неким моментима. Али, најбитније је да су сви они код којих је потрврђено присуство вируса изоловани и да су њихови контакти под здравственим надзором", рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима, циљ је да се онемогући ширење инфекције на пацијенате и друге здравстве раднике.

Она је рекла да болнице које су имале случајеве заражених, као болница у Ћуприји, раде са мањим бројем здравствених радника и неминовно је да ће бити још смањен капацитет те болнице или ће бити преусмерени одеђени број здравствених радника у неке установе.

Раде се, како је рекла, прерасподеле како би сваки регион у Србији био добро покривен.

Дарија Кисић Тепавчевић каже да се планира да се узорковање ради и у домовима здравља.