Тешка ситуација у још једном дому за стара лица

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је Град Београд извршио контролу 152 приватна дома за стара лица, колико их је регистровано на територији Београда. "Тешка ситуација, осим у старачком дому Доживети стоту, још је у једном приватном дому у коме тренутно борави 20 корисника", рекао је Весић.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је Град Београд извршио контролу 152 приватна дома за стара лица, колико их је регистровано на територији Београда. 

"На територији нашег града постоји 152 лиценцирана приватна дома за стара лица. Град Београд нема никакву надлежност над овим домовима, али не интересује ме надлежност када се боримо против епидемије којој су посебно изложени наши најстарији суграђани. Обишли смо 132 дома за стара лица, док је 20 домова престало са радом. У домовима који раде налази се 4.583 корисника", изјавио је Весић.

Он је додао да се, осим тога, у Геронтолошком центру Београд у четири смештајна објекта налази 1.156 сениора. 

Извештај је већ данас прослеђен премијерки Ани Брнабић, министру здравља Златибору Лоначару и министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорану Ђорђевићу.

"Утврђено је стање које се тиче заштитне опреме у сваком приватном дому за стара лица, а Град Београд је предложио да здравствену контролу над овим домовима преузму локални домови здравља. Ми ћемо са своје стране, преко општинских штабова и волонтера помоћи приватним домовима за стара лица да одрже потпуну изолацију која је прописана за лица старија од 65 година. Наша најважнија битка у Београду води се да заштитимо стара лица у старачким домовима. Град Београд уско ће сарађивати са Владом Републике Србије и надлежним министарствима како би се наши најстарији суграђани заштитили", рекао је Весић.

Он је додао да је већина домова за стара лица купила на време заштитну опрему, средства за хигијену и успоставила карантин. Међутим, има и оних домова који заштитну опрему имају за наредних месец дана, али и оних који то имају за још мање од недељу дана. 

"Тешка ситуација, осим у старачком дому Доживети стоту, још је у једном приватном дому у коме тренутно борави 20 корисника.