Преминуо епископ ваљевски Милутин

Владика Милутин (71) преминуо је ноћас у КБЦ "Драгиша Мишовић" у Београду где се налазио на лечењу од Ковида-19, потврђено је РТС-у у болници.

Епархија ваљевска СПЦ потврдила је крајем прошле недеље у саопштењу за јавност да је владика Милутин позитиван на коронавирус, као и још двојица свештеника.

"Епископ Милутин је коронавирус задобио тако што је као вредни пастир ходио и служио у својој епархији, онако како већ више од пола века служи Богу и роду", саопштила је Епархија ваљевска.

Епископ ваљевски Милутин Кнежевић рођен је 10. јануара 1949. године у Мијачима. Основну школу учио је у Поћути. У манастиру Каона био је до 1963. године. Монашку школу у манастиру Острог завршио је 1969, а у Бограду Богословију Светог Саве, где је започео и богословске студије – дипломирао у Либертивилу (САД). 

По шест месеци је био секретар Канадске епархије и парох у Нијагари. По повратку у манастир Каона, постао је његов игуман 1994, архимандрит је од 1998. године. Налазећи се на тој дужности старао се и о новооснованом манастиру у Лелићу. Истовремено је посавотамнавски архијерејски намесник, од почетка 2003. године и заменик епископа Лаврентија. 

Архијерејски сабор Српске православне цркве владику Милутина је за епископа аустралијско-новозеландског изабрао у мају 2003. године. Након три године поверена му је управа над новоуспостављеном Ваљевском епархијом, где је устоличен 24. септембра. 2006. године. 

Епархија ваљевска саопштила је да ће датум и време сахране бити накнадно објављени.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је саоучешће повом смрти епископа ваљевског Милутина, оценивши да је то губитак за све који су поштовали његов духовни пут.