Сајам примио прве пацијенте, данас забрана кретања од 15 часова

Нова жртва коронавируса – у Новом Саду преминуо 62-годишњи пацијент из Кикинде. У Србији је до сада регистровано 659 случајева коронавируса. Нулти пацијент излечен је од коронавируса. У привремену болницу на Сајму у Београду примљени први пацијенти. Ради спречавања ширења коронавируса, на снагу ступају нове мере Владе, међу којима и забрана кретања викендом од 15 часова.

13.20 – Првих десет пацијената примљено у привремену болницу на Београдском сајму.

13.00 – Данас од 15 часова забрањено је кретање свим грађанима, и то до 5 сати ујутру. Та мера Владе важиће само викендом.

12.05 – Директор полиције Владимир Ребић наводи да је до сада поднето 678 кривичних пријава против особа које су прекршила самоизолацију, наводећи да казна за то дело износи и до три године затвора. 

11.45 – На Клиници за инфективне болести Клиничког центра Војводине преминуо je 62-годишњи пацијент из Кикинде инфициран коронавирусом. 

11.25 – Фризер из Београда Марко Цветковић доставио је допис агенцији Фонет у ком је позвао градске власти да обуставе рад фризерских и козметичких салона, јер нису у стању да испоштују мере Владе Србије о социјалној дистанци од два метра и ношењу маски и рукавица. 

11.00 – Конкурисање за београдске вртиће почиње сутра, биће искључиво онлајн због ситуације у Србији и трајаће до 15. маја, рекао је градски секретар Славко Гак.  

10.40 – Заштитник грађана Зоран Пашалић обишао је на Београдском сајму привремену болницу, и указао је да је испоштовано све оно што је предвиђено правилником, поготово оно што се односи на различите улазе. 

10.20 – На аеродрому "Шереметјево" у Москви у транзитној зони блокирано је четворо грађана Србије, а неки од њих су на аеродрому већ 4-5 дана, рекао је амбасадор у Москви Мирослав Лазански. Додаје да се амбасади у Русији пријавило више од 120 људи који желе за Србију.

9.35 Ситуација на северу КиМ је сада на прекретници - или ће гвоздена дисциплина да се примењује или ризикујемо да постанемо ново жариште ове стравичне епидемије, и то у условима који су за наш народ знатно тежи него у осталим деловима Србије, каже за РТС директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. 

9.15 – Нулти пацијент је излечен од коронавируса, сви тестови сада су негативни, каже за РТС покрајинск секретар за здравство Зоран Гојковић. Додаје да је он у добром општем стању, а након две недеље доћи ће на контролу на Инфективну клинику КЦВ.

8.55 – Две особе из Косовске Митровице и Лепосавића заражене су коронавирусом, потврђено је РТС-у у болници у северном делу Косовске Митровице.  

8.00 – У Ваљеву, једном од жаришта коронавируса са 47 случајева, поштују се мере ограниченог кретања. У том граду у изолацији је 500 људи. Током јучерашњег дана кажњено је деветоро Ваљеваца са 50.000 динара због кршења мере забране кретања.

7.30 – Банке и експозитуре радиће и данас, како је и наложила Народна банка Србије, да би најстарији грађани могли да приме своје пензије.

7.00 – Најстарији суграђани могли су да од 4 до 7 ујутру обаве куповину у више од 3.000 продавница. 

6.00 – Ноћас је на аеродром "Никола Тесла" слетео авион са помоћи из Уједињених Арапских Емирата.

У суботу је забележен највиши раст броја заражених јер је пријављен 131 случај, а надлежни су још једном апеловали на људе да остану у кућама.

Нулти пацијент у Србији отпуштен је из Клиничког центра Војводине на кућно лечење и опоравак. 

Влада је увела нове мере – викендом ће полицијски час бити од 15.00 и повучена је одлука о шетњи кућних љубимаца од 20 до 21.

После Београдског сајма, спреман је и нишки Чаир у којем ће живот бити "плански" организован, док се припрема и инфективно одељење у Грачаници.

Заменик градоначелника Горан Весић позвао је грађане Београда да не излазе у паркове и излажу опасности себе и друге.

Амерички амбасадор Ентони Годфри каже да ће Србија добити део новца из фонда од 274 милиона долара, који су САД издвојиле као помоћ земљама у борби против пандемије коронавируса.

У међувремену, авион са заштитним средствима из Абу Дабија стигао је ноћас око 3.30. То је први део донације Уједињених Арапских Емирата, а другој донацији ће бити респиратори.