Маске стижу у апотеке широм Србије, у трговинама свега има довољно

Из Kине се очекује додатна испорука 2.900.000 маски, рекао је министар Расим Љајић. Од тога, два и по милиона биће усмерено ка апотекама, чиме ће се, уз маске из домаће производње, смирити несташица на тржишту.

Прве количине заштитних маски набављених у Kини од јутрос су на апотекарским полицама широм Србије. Зато и испред појединих апотека редови. Цена је до 120 динара по комаду.

"Имамо информацију да су све наше апотеке добиле по 1.000 маски. По пет комада продајемо да би било за све. Рукавице смо исто данас добили једну количину, имамо довољно средстава за дезинфекцију, алкохола, гелова за дезинфекцију руку", каже Наташа Дамњановић Николић из Апотека "Београд".

И на полицама прехрамбених продавница има свега довољно, кажу и потрошачи и надлежни.

"Притисак на трговце је смањен. Потражња је и даље повећана, али се постепено нормализује. Снабдевеност је, као и претходних дана нормална", наводе у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Нормална је и снабдевеност електричном енергијом. Производња се, кажу у ЕПС-у, одвија несметано, а потрошња струје мања је за око пет одсто.

"Сви наши производни капацитети раде. Људи који учествују директно у процесу производње угља, струје и транспорта електричне енергије више него озбиљно схватају ситуацију, више него озбиљно поштују мере", истиче Милорад Грчић, в. д. директора "Електропривреде Србије".

У погонима александровачког предузећа "Вино Жупа", које запошљава око 1.000 радника, произведене су прве количине алкохола као дезинфекционог средства. До четири клиничка центра данас је дистрибуирано 11.000 литара 75-проценатног алкохола.