Највиши раст броја заражених коронавирусом до сада, још 81 случај у Србији

Још 81 особа је позитивна на коронавирус, па је укупан број заражених у Србији 384, саопштено је на редовној конференцији за новинаре. То је највише регистрованих случајева за један дан, али највећи број међу њима нема најтеже облике клиничког испољавања. У Србији су забележене четири жртве Ковида-19, пошто је преминула жена која је била радник Дома здравља у Нишу.

21.15 - Коронавирус може да откључа наше ћелије и уће у њих. Док није имао кључ, могао је само да куца на затворена врата, рекао је доктор Срђа Јанковић.

21.05 - Председник Александар Вучић позвао је све који не спадају у ризичну групу у вези са коронавирусом да се пријаве да буду волонтери.

19.50 - Кинески стручњаци, лекари који су дошли да помогну српским колегама да се изборе са коронавирусом, кажу за РТС да су веома добре и ефикасне мере које је Србија предузела и да Ковид-19 може да се излечи.

18.25 - На Косову и Метохији још осам људи заражено је коронавирусом, укупно 71 особа. Према наводима надлежних, новозаражени су из категорије "случајеви контакта", од којих су четири из околине Малишева, три из Приштине, а један је из околине Вучитрна.

17.55 - Градоначелник Зоран Радојичић поручио је Београђанима да ћемо ову борбу добити и да су кључ мудрост и храброст.

17.15 – Припадници МУП-а позивају заинтересоване да им се као волонтери придруже у пружању помоћи суграђанима старијим од 65 година и другим ризичним групама становништва.

17.00 – Почела забрана кретања свих грађана, а мера траје до пет сати ујутру.

16.55Полиција у Ваљеву ухапсила је и угоститеља и госте кафића због сумње на непоступање по здравственим прописима за време епидемије. 

15.45 – Планиран је долазак здравствених радника из дијаспоре, то је нешто што се очекује у наредном периоду, рекла је Кисић Тепавчевићева.

15.32 – Повећан број тестирања се тек планира, али ће социјална изолација остати основа борбе против коронавируса, напоменула је Кисић Тепавчевићева и додала да масовно тестирање неће значити ништа ако заражени наставе да се крећу.

15.30 – Чланови породица заражених неће бити смештани на Сајам, већ само инфицирани људи, објаснио је Кон.

15.25 – Кисић Тепавчевићева је нагласила да ће колективни смештај на Сајму спречити да се инфекција унесе у породицу. Истакла је да сви пацијенти који ће тамо бити смештени морају да схвате да је то најбоља одлука и да се тиме спречава ширење инфекције на чланове породице.

15.20 – Кон је рекао да услови на Сајму треба да се упристоје, да се направе посебни мањи простори, да сваки кревет има наткасну, мора да се обезбеди хигијенски минимум и очекује да ће то тако бити.

15.15 – Оболели са благим симптомима Ковида-19 биће смештени на Сајам, речено је на конференцији за новинаре.

15.10 – Кисић Тепавчевићева је истакла да се већина заражених здравствених радника није заразила у здравственим установама и истиче да није дошло до ширења епидемије у болницама.

15.05 – Од јуче у 15 часова, на коронавирус је тестирано 245 људи, позитивна је 81 особа, што је до сада највише, али највећи број међу њима нема најтеже облике клиничког испољавања, навела је заменица директора Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Дарија Кисић Тепавчевић.

15.00У Србији су коронавирусом заражене 384 особе, саопштио је епидемиолог Предраг Кон на конференцији за новинаре.

У Србији је регистрована још 81 особа позитивна на вирус корона, а укупно су 384 потврђена случаја вируса, саопштио је епидемиолог Предраг Кон.

Кон је, на редовној конференцији за новинаре, рекао да су хоспитализована 203 пацијента.

Од тог броја, њих 14 је у КЦ Војводина, 18 у КЦ Ниш, 16 у КЦ Крагујевац, 12 на Инфективној клиници КЦС, док је 131 пацијент у КБЦ "Драгиша Мишовић", 10 на Клиници за пулмологији, а два пацијента у Ваљеву.

На респиратору су 24 пацијента, и то по четири у КЦ Војводине, КЦ Ниш и КЦ Крагујевац, деветоро на Инфективној клиници КЦС, двоје у КБЦ "Драгиша Мишовић", а један на пулмолошкој клиници, навео је Кон.

Највише заражених у Београду, Нишу и Ваљеву

Од укупно потврђених случајева коронавируса, највише је у Београду – 158, Нишу 40 и Ваљеву 38, саопштила је заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић.

Навела је да смо јуче имали 21 особу на респираторима, а сада 24 особе.

Кисић Тепавчевићева је рекла да ће се редовно на конференцијама за новинаре давати информације о топографској дистрибуцији оболелих и да је коронавирус сада присутан у 21 граду.

Каже да је очекивано да у Београду има највише потврђених случајева пошто је то највећи град, али да Ниш и Ваљево нису сличне величине, а пропорционално имају сличан број оболелих. Следе Нови Сад са 21, Чачак 13, Крагујевац 12 и Крушевац и Ћуприја по 10.

Жена која је била радник Дома здравља у Нишу преминула је од Ковида-19. Она је четврта жртва болести изазване коронавирусом у Србији.

Данас је почела дистрибуција 2,5 милиона маски апотекама.

Од коронавируса до сада је излечено 15 особа, међу којима и једна девојка, која болује од дијабетеса.

Прекршајне казне за оне који не поштују мере забране ограничења кретања у време важења ванредног стања крећу се од 50.000 до 150.000 динара, а могу да буду замењене и затворским казнама.

Председник Александар Вучић истакао је да се припрема велики и озбиљан пакет мера за привреднике и најавио је да ће се уложити више милијарди евра у приватни сектор.