Нови контакт центри и платформе за информисање о коронавирусу

Влада Србије успоставила је јединствени контакт центар “Ковид-19” на броју 19819. Позивањем тог броја, грађани могу добити савете и препоруке стручњака у борби против коронавируса, и ступити у контакт са надлежним стручним службама у целој држави, саопштила је Канцеларија за сарадњу с медијима Владе.

Радно време оператера је сваким даном од 8 до 22 часа, док ће грађани имати могућност да се 24 сата дневно упознају са информацијама о коронавирусу.

Позивање контакт центра 19819 је бесплатно за кориснике свих мрежа, било да је реч о фиксним или мобилним оператерима.

Влада Републике Србије успоставила је и јединствени контакт центар за помоћ старим лицима на броју 19920.

Позивањем тог броја, грађани се могу обратити за помоћ у вези са намирницама, лековима и другог у градским и општинским центрима у којима се ангажују волонтери. Позивање контакт центра 19920 је бесплатно за кориснике свих мрежа, и фиксних или мобилних оператера.

У сарадњи са компанијом "Ракутен Вибер ЦЕЕ", Влада Републике Србије покренула је на Viber платформи аутоматски инфо-сервис Ковид-19 Инфо, како би грађани добили проверене информације, важне новости и одговоре на питања у вези са коронавирусом.

Грађани овом сервису могу да приступе преко Вајбер апликације или линка на званичном сајту www.covid19.rs.

Национална платформа за волонтирање

Додатно, сви корисници Вајбер апликације ће ускоро добити и посебну поруку са линком за комуникацију са COVID-19 Инфо сервисом, где избором одговора из понуђених менија или постављањем сопствених питања могу добити информације које их интересују, наводи се у саопштењу.

COVID-19 Инфо сервис ће константно бити ажуриран и допуњаван у складу са питањима која грађани буду постављали.

Влада је успоставила и националну платформу за пријаву волонтера на адреси www.budivolonter.gov.rs.

Сви грађани који не припадају ризичној групи и желе да помогну нашим најстаријим суграђанима и другим ризичним групама становништва, могу се пријавити попуњавањем пријаве на сајту www.budivolonter.gov.rs или бесплатним позивањем контакт центра COVID-19 на број 19819 сваким даном од 8 до 22 часа.

Након што надлежне службе одобре пријаву, са волонтерима ће контактирати градски и општински центри са детаљним упутствима и првим задацима.

Све поднете пријаве заинтересованих грађана који желе да помогну и буду волонтери провераваће се с циљем да се спречи и најмања злоупотреба. Платформа је реализована уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП).

Пријаве незаконитог подизања цена намирница 

Почео је са радом и контакт центар за републичке инспекције. Грађани и привреда могу да пријаве незаконито подизање цена животних намирница, лекова, медицинских средстава и заштитне опреме на број 011/6350-322 или на сајту inspektor.gov.rs.

Оператери ће бити на располагању од 9 до 16 часова, а ван радног времена могуће је оставити пријаву као говорну поруку.

Тај контакт центар покренула је Влада у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Канцеларијом за ИТ и еУправу, НАЛЕД-ом и Јединицом за подршку Координационој комисији за инспекцијски надзор, а уз подршку Европске банке за обнову и развој.