Због кршења мера самоизолације у притвору 75 људи

Државни секретар у Министарству правде Радомир Илић каже да се због кршења мера самоизолације у притвору у овом моменту налази 75 људи, саопштено је из тог Министарства.

Управа за извршење кривичних санкција Министарства правде обезбедила је три посебна објекта у оквиру Управе у којима су смештена лица која прекрше мере самоизолације и они се налазе у Вршцу, Пожаревцу и Пироту.

Илић је додао да је у Вршцу смештено 43 лица која су прекршила меру самоизолације, у Пироту 17, док се у Пожаревцу налази њих 15.

Према његовим речима, против већине тих лица већ поднети оптужни акти, да ће суђења почети за неколико дана, а да је Министарство правде у сарадњи са Министарством здравља израдило посебан план за организацију тих суђења како никоме не би било угрожено здравље.

"Данас смо добили посебну опрему, течности за дезинфекцију, рукавице и маске, којом ћемо опремити оне судове који ће судити лицима која су прекршила мере самоизолације и која су потенцијално заражена од вируса Корона", нагласио је Илић.

Апеловао је на оне којима је изречена мера самоизолације да те мере поштују и да их не крше, јер у супротном угрожавају чланове своје породице, али и здравље осталих суграђана.

Министарство правде раније је правосудним органима упутило препоруке за поступање у случајевима у којима лица, не поштујући мере самоизолације, чине кривично дело "Непоступање по здравственим прописима за време епидемије" и кривично дело "Преношење заразне болести за време ванредног стања", наводи се у саопштењу.