Почињу масовна тестирања на коронавирус, узорци ће се и даље анализирати на Торлаку

Почеће се са масовним тестирањима на нови вирус како би се спречило његово ширење. Тестови ће се, као и до сада, анализирати на "Торлаку", док ће се томе придружити и Клинички центар Србије.

Епидемиолог Предраг Кон је објаснио да ће убудуће бити тестирани сви чланови породице особе која је заражена коронавирусом.

"До сада смо све то пратили, па ако је постојао неки симптом, то смо сматрали вероватним случајем, без тестирања", наводи Кон.

На коронавирус биће тестиране и све особе са којима је заражени био у контакту пре тога, а лечен је у кућним условима.

Такође, додаје, моћи ће да се тестирају и они који су дошли из иностранства, били у самоизолацији и нису имали симптоме коронавируса.

Према његовим речима, од сада ће се све озбиљније респираторне инфекције третирати као Ковид-19. 

Сви ДЗ узимаће узорке 

Министар здравља Златибор Лончар истиче да се тестирања на коронавирус неће радити у домовима здравља, већ ће ДЗ узимати узорке особа.

"Тестираће се они људи за које епидемиолози кажу и процене да треба да се тестирају, одлука о нечијем тестирању неће бити приватна одлука", наглашава Лончар. 

Заменица директора Инфективне клинике у Београду Ивана Милошевић објаснила је да је пресудно за јављање лекару убрзано и отежано дисање и кратак дах.

"Неће сви развити тешку форму болести. Сви који имају осећај недостатка ваздуха треба да се јаве лекару", истиче Милошевићева.

Тестови у приватним лабораторијама нису тестови за Ковид 

Одговарајући на питање новинара, Милошевићева је рекла да се тестови сада раде на Институту "Торлак", а то ће почети да се ради и у Клиничком центру Србије. 

"Тестови у приватним лабораторијама нису тестови за Ковид, већ за претходно познате вирусе. Ради се о новој болести, и то нису тестови о којима причамо", напомиње Милошевићева.  

Нова стратегија ће, каже заменица директора "Батута" Дарија Кисић Тепавчевић, омогућити бољу контролу ширења инфекције.

"Нећемо чекати пасивно, него ћемо трагати и у оним групама у којима нема симптома. Мере самоизолације и социјалног дистанцирања немају замену, оне су кључне", напоменула је Кисић Тепавчевићева.

У Србији су коронавирусом заражене 303 особе, а 21 пацијент је на респиратору. До сада је излечено 15 људи.