Михајловић: Штета у саобраћају због коронавируса већа од 110 милиона евра

Штете у саобраћају и инфраструктури због коронавируса су, према првим проценама, веће од 110 милиона евра, изјавила је потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Зорана Михиајловић је истакла да не постоји део транспортног система који не трпи штету у време ове епидемије, било да је реч о ваздушном, железничком, водном или друмском саобраћају.

"Прве процене штете у саобраћају и инфраструктури износе више од 110 милиона евра Министарство саобраћаја је на директној вези са свим компанијама и овом приликом упућујем позив свим грађевинским и путарским фирмама, као и удружењима и коморама, да нам доставе своја мишљења, предлоге и тренутно стање, како бисмо заједно направили реалан програм мера како изачи из ове кризе", рекла је Михајловићева.

Додаје да се на процени штете и плану економског опоравка мисли и ради од првог дана када се десила зараза, као и да је оформљен посебан кризни штаб, на челу са председником Александром Вућичем, на којем се праве процене штете и доносе мере.

"Не само да је реч о мерама које доносимо и које ћемо доносити у овом периоду, већ мислимо и на дан после и правимо велики програм и план за тренутак када ће се све ово завршити. Ми чинимо све да прођемо са што мање жртава и проблема", истакла је Михајловићева.

Највише погођен авио-саобраћај 

Наводи да штету трпи и водни саобраћај, пошто не ради путнички саобраћај и отказани су велики крузери.

Такође, штету трпи и железнички саобраћај, који бележи мали пад карго-превоза, као и аутобуски превоз, указала је Михајловићева.

"Без сумње, највише је погођен ваздушни саобраћај и до сада је од почетка кризе директна штета око 40 милиона евра, док се штета по привреду, ако говоримо о авио-индустрији и предузећима из тог сектора, процењује и на више", рекла је министарка саобраћаја.

Михајловићева је поручила свим компанијама у области грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре да покушају да одрже колико је могуће ниво активности, а да је министарство ту за све предлоге и мишљења, те да се могу директно обратити на имејл адресу Министарства kabinet@mgsi.gov.rs, наведено је у саопштењу.

Михајловићева је ош једном поручила грађанима да остану кући и истакла да је то тренутно оно што највише можемо да урадимо за здравље свих нас.