У Србији 303 особе позитивне на коронавирус, међу њима и две бебе

Према последњим подацима, у Србији су коронавирусом заражене још 54 особе. Укупан број заражених је 303. Међу зараженима су и две бебе, сазнаје РТС. Министар здравља Златибор Лончар објавио да је петнаест особа излечено од Ковида-19.

21.25 – Бранислав Блажић, државни секретар у Министарству заштите животне средине, први је заражени коронавурусом у Влади Републике Србије.

21.00 – На Kосову и Метохији регистрована су два нова случаја, тако да су сада коронавирусом заражене 63 особе.

20.45 – Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да је једна трудница имала коронавирус. Она се опоравила и отпуштена је кући. Додаје да је у Нишу заражено осам лекара и две сестре. Тиодоровић напомиње да нема пацијената који су били код ових лекара, а да су се заразили. То значи да смо пресекли ланац колико смо могли, каже Тиодоровић.

20.40 – Последња два дана пред оболевање, особа је највише заразна, дуже од тога су изузеци, каже за РТС имунолог из Тиршове Срђа Јанковић. Како каже, негативан тест не значи да особа може да се креће. "Тест није чаробни штапић, тест може да детектује само кад се вирус довољно умножи". 

20.35 – Између 10 и 15 хиљада људи под надзором је уз изолацију, каже заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић.

20.26 – Коронавирус је потврђен код још једне бебе, али она није имала симптоме, она је била код куће, под сталним надзором Института за мајку и дете, каже за РТС министар здравља Златибор Лончар. 

20.25 – Коронавирусом заражена беба од 28 дана. Она и њена породица су у КБЦ "Драгиша Мишовић", потврђено је РТС-у у тој болници. 

20.00 – Добра вест из Новог Сада: из Kлиничког центра Војводине данас је једна девојка из Kикинде победила вирус и пуштена је кући. Реч је о пацијенткињи која је међу оболелима била најмлађа и која је имала зависни облик шећерне болести.

19.30 – На болничком лечењу су 152 особе заражене коронавирусом. На респираторима 21 пацијент. 

19.00 – Група од око 400 држављана Србије који су остали "заробљени" у Словенији по повратку из других држава, биће превезена вечерас у Србију, на основу договора словеначких и српских власти.

18.40 – Влада Србије успоставила је јединствени контакт-центар "Ковид-19" на броју 19819. Позивањем тог броја, грађани могу добити савете и препоруке стручњака у борби против коронавируса, као и контактирати надлежне стручне службе у целој држави.

18.05 – У Бору ухапшен Н. Р. (36) због сумње да није поступао по здравственим прописима за време епидемије и да је кришио решење о самоизолацији, које му је на граничном прелазу уручила санитарна инспекција.

18.00 – Влада Србије саопштила је да међународне организације, физичка и правна лица могу уплатити донације за помоћ у борби против епидемије болести Kовид-19, у динарима или девизама. 

17.30 – Због кршења мера самоизолације, у притвору се у овом моменту налази 75 људи

17.00 – Почела забрана кретања свих грађана, а мера траје до пет сати ујутру. 

16.50 – На Косову и Метохији коронавирусом заражена 61 особа. 

16.15 – Према првим проценама, штете у саобраћају и инфраструктури због коронавируса су веће од 110 милиона евра, изјавила је потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. 

15.46 – Полако почињем да верујем да ову неман можемо да обуздамо, поручује др Предраг Кон. 

15.40 – Чујем да људи пију хлорокин превентивно, тај лек не сме да се пије тек тако, не даје се ни сваком болеснику, напомиње заменица директора Инфективне клинике. 

15.32 – Кон објаснио нове мере: сви чланови породице заражених коронавирусом биће тестирани, као и сви са којима је био у контакту претходних 14 дана. Такође, моћи ће да се тестирају сви који су дошли из иностранства, били 14 дана у карантину.

15.25 – Сви тестови у приватним лабораторијама нису тестови за Ковид, већ за претходно познате вирусе. Тестови се раде на "Торлаку" и сада ће почети у Клиничком центру Србије, истиче заменица директора Инфективне клинике Ивана Милошевић. 

15.20 – Војномедицинска академија неће бити у систему, односно у њој се неће лечити заражени коронавирусом. Уместо ње, пацијенте ће прихватити Градска болница Звездара. 

15.15 – Сајам је одабран због добре контроле ситуације, каже Лончар. Морају да постоје посебни улази за пацијенте, посебни за особље, лекаре и сестре, напомиње министар.  

15.13 – Мере самоизолације су основа, истиче заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић. Стратегија повећаног броја тестирања ће омогућити бољу контролу ширења инфекције, нећемо чекати пасивно, него ћемо трагати и у оним групама у којима нема симптома.

15.10 – Епидемиолог Предраг Кон указује на то да се коронавирус вероватно дуже задржава на снегу него по топлом времену. Сви вируси опстају на ниским температурама, каже Кон.

15.05 – У Србији су од јуче у 15 часова тестиране још 94 особе, од чега су 54 позитивне. Од тог броја, 27 људи се налази у болници. Укупно су заражене 303 особе, од чега је 21 пацијент на респиратору. Излечено 15 људи, рекао на конференцији министар здравља Златибор Лончар.

14.55 – Очекује се почетак конференције за медије на којој ће бити саопштени најновији подаци о епидемији коронавируса у Србији. 

У Србији су три особе преминуле од коронавируса.

Епидемиолог Предраг Кон најавио је да се креће у агресивно сузбијање епидемије и додао да ће бити тестирани сви који су били у контакту са зараженима.

Војска Србије је у хали 1 Београдског сајма поставила 3.000 кревета за смештај особа са најблажним симптомима. Широм Србије биће постављено укупно 5.000 кревета. 

Како би се сузбио коронавирус, у Србији је на снази апсолутна забрана кретања од 17 часова до пет ујутру. Грађани старији од 65 година не смеју да излазе из својих домова уопште. 

Министарство за рад покренуло је "Viber Community" канал преко ког ће грађани Србије од сада на много лакши и бржи начин могу да се информишу о свим актуелностима у вези са ванредним стањем у Србији изазваним коронавирусом.