Зубар из Новог Сада радио иако је имао симптоме коронавируса сада на респиратору, следи кривична пријава

Против зубара из Новог Сада који је са симптомима коронавируса лечио пацијенте биће поднета кривична пријава, најавио је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић. Како је објаснио на конференцији за новинаре, зубар који се бави приватном праксом један је од три пацијента која се тренутно налазе на респираторима на Инфективној клиници КЦ Војводине.

Доктор Гојковић је рекао да ће против још једног пацијента, који се лечи у КЦ Војводине, бити поднета кривична пријава, али није прецизирао о коме је реч.

"И то ће бити озбиљне кривичне санкција за два пацијента која су примљена јуче у КЦ Војводине, погодову пацијент који се већ налази на респиратору, који је обављао приватну стоматолошку праксу и то једно време, према нашим сазнањима, чак и са знаковима инфекције. Против таквих лично ћу поднети кривичне пријаве", рекао је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Подсетио је да је Кривичним закоником Републике Србије регулисано да је, уколико се не поштује Закон о заразним болестима, казна затвора до три године, уколико несавесним понашањем нанесете тешко дело у вези са преношењем инфекције другим особама до осам година, а уколико то што сте урадили доведе до смртног исхода друге особе, казна затвора је до дванаест година.

Гојковић је још једном опоменуо здравствене раднике који и даље не схватају колико је ситуација озбиљна да ће држава спровести оно што је у вези са законском процедуром.

"То није ничији хир, то је закон и сви можете да прочитате тачке 249 и 259 Кривичног законика у вези са кажњавањем оних који не поштују Закон о заразним болестима", додао је Гојковић.

На територији Војводине укупно је регистровано 36 оболелих од коронавируса, а њих 13 је хоспитализовано.