Кон: Идемо на агресивно сузбијање епидемије

Епидемиолог Предраг Кон рекао је за РТС да сви који су били у контакту са зараженима морају да прођу тестирања, као и они који су у самоизолацији. То омогућава убрзано сузбијање епидемије, док су до сада били тестирани само тешки респираторни пацијенти, указује Кон.

Професор Предраг Кон је рекао за РТС да масовно тестирање наредних дана није најважније, али је оријентација када имамо ванредне мере и смањење контаката да пређемо из опције заравњења криве и продужења епидемије у опцију агресивног сузбијања епидемије.

То је, како каже професор Кон, суштина свега. Један део тога је откривање свих носилаца вируса и смештање у посебне специјалне болнице пацијената.

Сви који су били у контакту морају да прођу тестирања, као и они који су до сада били у самоизолацији, да не би остало да су носиоци вируса. Тај посао је огроман, омогућује убрзано сузбијање епидемије, док су дфо сада били тестирани само тешки респираторни пацијенти, каже Кон.

Говорећи о томе колико би могло да буде људи, Кон је рекао да ће сви лабораторијски капацитети бити укључени у то.

Према његовим речима, око 10.000 људи је у самоизолацији, реч је о огромном послу, а мора се водити рачуна да што мање дође у могућност да се зарази.

Од пет после подне нема никог на улицама, већ су се органозовани делови домова здравља, треба организовати посао да људи могу да се тестирају, али нема сакупљања тестова по кућама, упозорава Кон.  

Имамо ситуацију да су инфектолози пребацили део пацијената на КБЦ. 

Сви који имају симптоме, потврђен вирус, биће смештени у посебне објекте. "То је најбоља методологија за чување живота и одвајање кадра који је најспособнији, а истовремено мора бити најзаштићенији. То је добро због тестирања у перспективи и правовременог отпуштања оних који имају два негативна теста", закључио је Кон. 

Говорећи о садашњој ситуацији, Кон каже да је могло да буде боље него што је сада, али не можемо да будемо превише незадовољни јер смо у 19. дану. 

"Ипак ово држимо под заравњењем, успореном порашћу. Надам се да ћемо, захваљујући овим мерама, добити још више на времену како бисмо што пре сузбили вирус", уверен је професор Кон.

Истакао је да је охрабрујуће што се смањује број умрлих у Италији.

"Ако видимо да је врх тамо прошао, то нам јако много значи због укупног потенцијала вируса. Пратићемо, чекамо да изгуби потенцијал који је сада огроман", рекао је Кон.