Вирус препознаје осетљиве особе, морамо да се понашамо као да смо потенцијални носиоци

Мере против коронавируса у свим земљама своде се на исто и важно је да свако прихвати своју улогу, истакли су гости специјалне емисије на РТС-у. Истичу да се вирус не налази сам од себе у спољној средини, већ је у људима и битно је да га зауставимо тако што ћемо се придржавати свих мера.

На Инфективној клиници КЦС је тренутно шест особа на респиратору. Бака која је данас преминула боловала је и од других болести и она је на респиратору била три дана, рекла је заменица директора Инфективне клинике КЦС Ивана Милошевић. 

Заменик директора КБЦ Драгиша Мишовић Петар Савић је рекао да је у тој установи укупно 55 пацијената, од чега шест у јединици интензивног лечења, али нико није на респиратору.

Дарија Кисић Тепавчевић, заменица директора "Батута" је рекла да вирус не зна у којој се недељи налазимо али да зна да препозна осетљиве особе. Истакла је да се преноси најлакшим могућим путем.

Подсећа да је свака заражена особа резервоар и да, ако не станемо на пут вирусу, завршићемо са много више случајева.

Дарија Кисић Тепавчевић каже да се вирус не налази сам од себе у спољној средини, већ је у људима. Каже да неки знају да су заражени а неки не и да је циљ да се заустави пут вируса и да особе стекну имунитет, а самим тим се повећава и колективни имунитет.

"Вирус не може да опстане без нас, ми смо ти који треба да му станемо на пут", рекла је Дарија Кисић Тепавчевић. 

Не постоји колективни имунитет 

Ивана Милошевић указује да је реч о новој инфекцији и да не постоји колективни имунитет, што значи да може да оболи велики број људи. Истиче да се настоји да се избегне сценарио у којем 800.000 људи захтева лечење у болници.

Због тога, је каже, страшно важно да се сви придржавају мера и савета струке.

Предраг Савић наводи да ситуација са пацијентима флуктуира уз дана у дан. Истиче да су у КБЦ Драгиша Мишовић примљени пацијенти са блажим респираторним инфекцијама са Инфектвне клинике. Неки су и отпуштени кући на лечење и у изолацију.

Савић је истакао и значај помоћног и техничког особља јер цела ситуација мора и логистички да се испрати.

Такође, навео је и да је држава на време препознала озбиљност ситуације и да је медицинско особље опремљено максимално за лечење таквих пацијената. Указује и да лекари у КБЦ Драгиша Мишовић нису инфектолози и да су морали да се прилагоде.

Мере у свим езмљама се своде на исто 

Дарија Кисић Тепавчевић је навела да се мере у свим земљама своде на исто. Каже да се раде мукотрпна истраживања свих могућих контакта заражених и да се, када је реч о ових 222 потврђена случаја, за 97 одсто њих може рећи од кога су се заразили.

Објашњава да се сада тестира већи број особа јер више људи задовољава дефиницију случаја.

На питање када ће се видети ефекти мера, каже да је инкубациони период око 14 дана а да већина људи добија симптоме у периоду од пет до седам дана.

Каже и да је одлично што има значајан број особа који неће ни знати да је био у контакту с вирусом и које ће стећи имунитет, али с друге стране то повећава могућност ширења вируса.

"Јако је битно да прихватимо концепт да смо сви потенцијални носиоци и да се у складу с тим понашамо", навела је Дарија Кисић Тепавчевић.

Говорећи о спекулацијама како топло време утиче на вирус, рекла је да је сигурно да већа влажност ваздуха повећава брзину којом вирус пада на тло, и самим тим се смањује могућност преношења.

Ипак, вирус и даље опстаје у људском организму и зато свако мора да прихвати своју улогу, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.