Кон: Победа је сваки дан у којем не губимо живот

Од јутрос има укупно 187 потврђених случајева коронавируса у Србији. Хоспитализовано је 97 пацијената, од чега је њих 14 на респираторима, рекао је епидемиолог Предраг Кон на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Девет пацијената налази се у КЦВ, десет у КЦ "Ниш", девет у КЦ "Крагујевац", 30 на Клиници за инфективне и тропске болести КЦС, седам на Клиници за пулмологију КЦС и 32 у КБЦ "Драгиша Мишовић", рекао је Кон.

Поновио је да је данас преминула пацијенткиња (1928) која је била на механичкој вентилацији плућа.

У континуитету су одржани састанци са кинеским експертима, а Кон је истакао да се разговори настављају. Истиче да су се они изразили повољно о мерама које је Влада Србије предузела.

Кризни штаб с премијерком на челу изразио им је захвалност на донацији и доласку у Србију. 

Заменица директора "Батута" Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да су се они од самог јутра укључили у активан рад, да су били на састанцима кризних штабова и да су се упознали како функционише наш здравствени систем.

На питање колико ће они остати у Србији, рекла је да мисли да је то период од седам до 14 дана са могућношћу поновног доласка.

"Чули смо приче како изгледа када се на дневном нивоу сусрећу са пар хиљада позитивних случајева. Када су видели преглед наше ситуације и да у већини наших случајева се тачно може утврдити ко се од кога заразио, односно да је пут инфекције јасно дефинисан, добили смо позитивне коментаре", рекла је Дарија Кисић Тепавчевић. 

Истиче да то говори да је ширење инфекције под контролом и да, уколико будемо одговорни и свесни у наредном периоду, бићемо на добром путу да сузбијемо епидемију.  

Највљено је да ће се убудуће променити динамика извештавања о броју оболелих. Од сутра, одржаваће се конференције у 15 часова.

"Тек ће се видети резултати"

На питање да ли је задовољан развојем ситуације, Кон је рекао да није, али да није баш ни тако страшно. Каже да немамо експоненцијални раст који се могао очекивати да мере нису предузете. 

"Мере су корисне што се епидемије тиче. У овој ситуацији власт ове земље је показала разумевање за епидемиолошку ситуацију. Ако имате толики импорт случајева из иностранства, не можете то лако да контролишете. Због тога струка мора да подржи мере", навео је Кон. 

Каже и да ће се резултати тек видети када прође време.

"Сваки дан је тежак, али увек сам говорио – ово је борба за сваки дан. Нажалост, данас смо изгубили један живот. А победа је сваки дан у којем не губимо живот", истакао је.

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је стваран број инфицираних већи и да теоретски имамо око 2.000 могућих резервоара.  

"Вирус налази пут до осетљиве особе. Ми смо ти који треба да му спречимо тај пут преношења. Вирус не може да остане без нас. Једино може да се размножава у организму. Ми му пружамо средину за опстанак и размножавање. Идеја је да се циклус заустави", навела је Дарија Кисић Тепавчевић. 

Указује да, када се не би спроводиле стриктне мере као до сада, већ бисмо на дневном нивоу имали стотине оболелих.