Настава од сутра на РТС 3 и РТС Планети

Настава на РТС 3 програму за све основце биће реализована од 8 до 18 часова радним даном и суботом. Планирано је емитовање 17 наставних јединица – српски и математика за све разреде, а ђацима ће бити доступна предавања и из других предмета на основу планираног фонда часова Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Уколико ученици нису у могућности да прате предавања на РТС 3 програму, то могу учинити на интернет платформи РТС Планета.

РТС Планета је доступна на интернет адреси rtsplaneta.rs. Да бисте приступили садржајима преко мобилног телефона потребно је да инсталирате бесплатну апликацију која је доступна у Гугл продавници (app store). Следећи корак је регистрација преко Фејсбук налога или имејл адресе.

Када дођете на Планету, одмах ћете угледати одељак "Моја школа"– налази се на насловној страни на вебу и у категорији "Моја школа" у главном менију.

Часове можете пратити када желите, где желите, можете да их паузирате, наставите или поново погледате.

Такође, наставу можете пратити и на РТС 3 програму који је доступан на РТС Планети, према распореду часова који вам је доступан у Програмској шеми (на сајту РТС-а, РТС 3)

Ако сте на неки час закаснили или сте га пропустили, а желите да га погледате на РТС 3 каналу, то можете учинити у наредна 72 сата.

Распоред часова је доступан на сајту rts.rs у оквиру програмске шеме РТС 3.
(http://www.rts.rs/page/tv/ci/broadcast/254/rts-3.html?null=&month=3&year=2020&day=17&)

Поред тога, распоред по разредима ће дан пре емитовања бити доступан на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја (rasporednastave.gov.rs).

У припреми је и настава за гимназијалце и ученике средњих стручних школа.

"Наши најмлађи гледаоци највише времена проводе на интернету, па ће им настава преко РТС Планете бити сигурно занимљива. Имаће своје лекције увек уз себе, на свом мобилном телефону, а моћи ће да их прате и на рачунару. Поред градива предвиђеног за свој узраст, имаће могућност да погледају и шта други разреди уче, да обнове заборављено градиво и можда науче нешто ново, што није у њиховом редовном наставном програму", каже Татјана Ћитић, помоћница извршног директора за развој РТС-а.

"Онлајн учење је нови облик сазнавања код нас, али већ присутан изван наших граница. Ми смо упознати са принципима функционисања таквог модела учења и имали смо намеру да их применимо и у нашим програмима. Ова новонастала ситуација нас је само убрзала и допринела томе да са речи пређемо на дела.РТС је ангажовао све своје кадровске и техничке капацитете и започео пионирски посао. Изазов је велики, искуство непроценљиво, а циљ да на најбољи начин нашим најмлађим гледаоцима покажемо да је знање једина истинска моћ", истиче Невена Младеновић Благојевић, одговорна уредница Редакције школског програма.