Читај ми!

Појавио се доказ да су организатори Аустралијан опена криви за Новакову ситуацију

Тенис Аустралија, односно национални тениски савез са директором Аустралијан опена Крегом Тајлијем на челу, могли би да буду директни кривци за ситуацију у којој се нашао Новак Ђоковић. У аустралијским медијима појавили су се докази да је Тенис Аустралија послао свим играчима, укључујући и Ђоковића, погрешне информације о медицинском изузећу и могућности учешћа на првом гренд слему у сезони.

Аустралијски Код, Ејџ и Хералд сан дошли су до документа које је Тенис Аустралија свесно послао играчима, а у којем је процедура за наступ на турниру без вакцине супротна оној коју је поставила Федерална влада.

Документ је послат 7. децембра прошле године и у њему пише да зараза ковидом у претходних шест месеци јесте основ за изузеће од вакцине, иако је још у новембру добила налог Федералне владе да то неће бити довољно.

Ђоковић је као разлог за изузеће навео управо чињеницу да је имао ковид у претходних шест месеци, али по закону који тренутно важе у Аустралији, поред тога мора да има примљене две дозе вакцине.

Тиме је највећа одговорност управо на Тајлију, који је погрешно информисао будуће учеснике турнира, због чега су сада под истрагом још најмање три играча чији идентитет није познат.

Лоша комуникација довела је и до ситуације да челници турнира буду на страни српског шампиона у овом поступку, а да нису ни свесни да је кривица њихова – конкретно Крега Тајлија.

Џасинта Алан, министарка саобраћаја у Влади аустралијске државе Викторије, која обавља улогу привременог премијера у одсуству Дејвида Ендруза, потврдила је да је и на другим нивоима Тајли направио грешке.

Она је истакла да директор Ози опена није обавестио Владу Викторије о писмима која је њему упутио федерални премијер Скот Морисон, а у вези са доласком Ђоковића у Аустралију.

Привремена премијерка Викторије је навела да је у писму Морисона и његовог кабинета наведено да претходна инфекција коронавирусом, разлог на основу којег је, како она тврди, Ђоковић добио медицинско изузеће од обавезне вакцинације, неће бити призната као довољно добар разлог за улазак на територију Аустралије.

Новаков тим је договоре за долазак у Аустралију имао само са Тениским савезом Аустралије, који му је, након проласка документације пред две медицинске комисије, одобрио медицинско изузеће.

Ђорђе Ђоковић је на конференцији за медије рекао да је Новакова комуникација са федералним властима Аустралије била могућа само преко Тениса Аустралије, који је у његово име поднео пријаву за медицинско изузеће.

"Они имају партнерски договор са федералном влашћу о изузећима због тениског турнира. Значи, Новак није аплицирао, нити његов тим, аплицирао је Тениски савез Аустралије по истом принципу по ком су аплицирали и за друге тенисере који су ушли на територију Аустралије", навео је Ђорђе.

Ђоковић има дозволу да наступи на Аустралијан опену у држави Викторији, где ће његово медицинско изузеће бити валидно, али нема и да крочи ногом на територију федерације коју чини шест држава, укључујући и Викторију, према наводима из писама Морисона која Тајли није пренео Влади Викторије.

Резултат свега јесте да је Новак прво целу ноћ провео на испитивању на аеродрому, после чега остао без визе јер, како су аустралијске власти саопштиле, није предао адекватне доказе за изузеће од обавезне вакцинације, али је одлуком суда рочиште на којем ће бити разматрана депортација померено за понедељак.

Светски "број 1" се тренутно добро осећа и лично ће се огласити о притвору, а ако је веровати адвокатима и стручњацима, има наде да заигра у Мелбурну.

Подршку је добио од патријарха Порфирија, али и "непријатеља" Ника Кирјоса.